Vijesti

Krivokapić na predstavljanju kapitalnog budžeta: Obećavaju brda i doline, realnost surova!

“Za 30 godina hibridnog režima živjeli smo u atmosferi straha, nepovjerenja i vještačkih podjela. Ako pogledamo još jednu karakteristiku onda je to osuđenost na siromaštvo, svi smo preživljavali od 1. do 1. u mjesecu. Niko nije htio da preokrene stvari u korist običnog građanina, ali to želi ova Vlada. Ona ne kalkuliše već gradi Crnu Goru da bude mjesto za život, iz kojeg nećemo odlaziti. Odlučili smo se za reforme, ozbiljnost, pošteni rad. Da nema poštenog pristupa ne bi mogli biti izdašni da budžet usmjerimo na korist svakog građanina Crne Gore”, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Foto: Vijesti.me

Da su, kaže, htjeli da se ponašaju kao prethodnici, pravili bi državu za tajkue i zaboravili “običnog čovjeka”.

“Mi smo definisali četiri programa. Prvi koji je narod objeručke prihvatio je ‘Evropa sad’. Drugi je ‘Crna Gora odmah’. Do sredine decembra bi trebalo da budu gotovi i ‘Evropa ovdje’ i ‘Crna Gora radi’, kazao je Krivokapić.

Ova Vlada, naveo je, želi da svoje namjere realizuje kroz jasne korake.

“Ako vam je cilj jasan, onda ćete ga i ostvariti. Nama je osnovni cilj da podignemo kvalitet života svih građana u CG. Ako pogledate iznos budžeta – 248 miliona, to je rekord za CG ako izuzmemo dio koji se odnosi na autoput. Imamo 302 projekta. Od toga su potpuno novi 117 projekata”, kazao je Krivokapić dodajući daimamo 108 % više investicija.

Opredijelili su se, kaže, da ključ bude povezivanje. Za saobraćaj je planirano 130 projekata, zdravstvo – 25 projekata, Obrazovanje – 43, Socijalno staranje četiri i turizam 16 projekata.

Za kulturu je, pojašnjava Krivokapić planirano 15 projekata, te za tu namjenu opredijeljeno više od tri miliona eura. U državnoj upravi je planirano 14, za sport 15 a ekologiju 40 projekata za koje je opredijeljeno više od 14 miliona evra.

Najviše ulaganja u sjever

“Sjever je za nas najznačajniji, kako to ne bi bilo mjesto iz kojeg odlaze ljudi. Sjeverni region je dobio 2 i po puta više na značaju u odnosu na srednji i južni region”, naveo je Krivokapić navodeći da je za sjever planirano 76,6 miliona evra.

Za srednji region kapitalnim budžetom je planirano 60,5 miliona evra, dok je za južni dio planirano 26,7 miliona evra.

Naglasio je da će biti i tri ključna čvorišta te se osvrnuo na saobraćajni “krvotok” Crne Gore.

“Ključno čvorište je u Podgorici – tu će doći autoput, on zaobilazi Skadarsko jezero. On se povezuje sa Jadransko jonskom magistralom i drugim magistralnim i regionalnim putevima. Drugi centar postaje Nikšić jer će tu da se granaju četiri puta – CT-Nikšić, Plužine – Nikšić, treći preko Žabljaka sa novom dionicom puta od NK do šavnika i zadnji – Podgorica Nikšić. Treće čvorište postaju Berane”, naveo je premijer.

Kada je u pitanju energetska situacija u CG, premijer je kazao da podhitno treba graditi hidroelektranu Komarnica, vjetroelektrane Gvozd i Brajići…

“Na ovaj način Crna Gora treba da postane 2022. najveće gradilište u regionu. Mislim da ubuduće svi treba da se osvijestimo u odnosu prema politici. Da politika bude program. Ne znam ko od političara može da kaže da su ova četiri programa loša da ne valjaju. Objasnite vašim glasačima zašto su loši. Ovo bije priča o idejama već o realizaciji. Hoćemo da radimo, gradimo kako bi svi građani osjetili boljitak. Vrijeme nam je isteklo, nemamo drugo vrijeme osim ovoga, dovoljno smo vremena i zgubili isad treba da krenemo u realizaciju. Crna Gora nema vremena za čekanje, ona mora danas da krene u realizaciju ovih projekata”, naveo je Krivokapić.

Ove godine je, naglašava, uključen svaki pojekat koji je mogao biti uključen.

“Sljedeće godine će biti jasno definisani uslovi učešća. Trebamo krenuti drugačijim putem, putem za novu Crnu Goru u kojoj će ekonomski razvoj prouzrokovati demokratski razvoj. Držali su nas u siromaštvu da bi upravljali nama. Ovo nije vrijeme za tajkune nego za građane”, kazao je Krivokapić.

Crna Gora će, naveo je, pobijediti sa ova četiri programa.

“Dosta je bilo čekanja. Čekamo ovo, čekamo ono… Ovi projekti će biti pod posebnom pažnjom. Biće praćeni na dnevnom ako ne na dnevnom onda na nedjeljnom nivou”, zaključio je.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad