Vijesti

Krivokapić: Kotor je blago evropske i svjetske kulturne baštine

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je građanima i rukovodstvu opštine Kotor, Dan opštine 21. novembar.

Foto: Vijesti.me

“Dok sa optimizmom i elanom gledamo u budućnost, sa pijetetom se prisjećamo svih žrtava koje su uzidane u slobodu i slavu ovog grada. Suvišno je govoriti o značaju, vrijednosti i perspektivama Kotora koji nije blago samo naše države, već evropske i svjetske prirodne, kulturne i duhovne baštine. Vaš i naš zadatak je da implementirajući nove i sadržajne razvojne projekte, uvijek imamo na umu i slijedimo opravdano zahtijevne preporuke i standarde kako UNESCO-a, tako i svih evropskih, zelenih politika”, naveo je Krivokapić.

Kazao je da je na lokalnoj i na državnoj vlasti, da u budućem radu, tu činjenicu uvijek imaju u vidu i da ničim ne natrunimo neponovljive pejzaže Kotora, Zaliva i njihovog zaleđa.

“Da nijednom aktivnošću ne dovedemo u pitanje opstanak zalivskog biodiverziteta, da ne poremetimo ekološki balans, da se domaćinski staramo kako o nematerijalnim, slojevitim stubovima kulture i duhovnosti na kojima počiva multikulturalni, međuetnički i multikonfesionalni sklad grada, tako i o drevnim, kamenim, opipljivim zidinama, tvrđavama, trgovima i zvonicima koji su odoljeli vjekovima i koji od naše i budućih generacija očekuju zasluženu brižnost”, poručio je Krivokapić.

On je naveo da je pandemija COVID-19, pogodila sve turističke destinacije, naročito one koje su vitalno naslonjene na kruzer i mega-jahting turizam. Ipak, kako je dodao, minula ljetnja turistička sezona uliva nadu da za sve oblike turističke ponude, vrlo brzo dolaze bolja vremena.

“Iako lučki grad, Kotor je u bližoj i u daljoj prošlosti bio prepoznat kao mjesto mira, odmora, bezbrižnosti, sigurnosti i prijateljstva. Ova Vlada i ja kao njen premijer, činimo i učinićemo sve da naš Kotor i sva njegova harmonična mjestašca, u potpunosti povrate poljuljani imidž mirnog, mediteranskog, bezbjednog artefakta, izletišta i ljetovališta od međunarodnog značaja i reputacije”, navodi se u čestitki premijera Krivokapića.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad