Politika

Krivokapić iz Beograda opet obmanjuje javnost: Tvrdi da je Vlada uradila sve da se potpiše Temeljni ugovor, a prećutao je da on promijenio tekst i ucjenjivao Patrijarha!

Vlada Crne Gore uradila je sve što je do nje po pitanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izjavio je gostujući na RTS-u premijer Zdravko Krivokapić.

Foto: Rts

Umjesto da odgovori na pitanje zašto 27. maja nije potpisao već usaglašeni tekst Temeljnog ugovora, Krivokapić je odgovorio da je” ono što se tog dana zbilo bila jaka medijska igra” u kojoj su učestvovali politčari iz Crne Gore, politički analitičari i istoričari.

-Koja je praćena sa dodacima i primjesama političara iz Crne Gore, političkih analitičara i istoričara kojima to ne pripada da govore o posjeti premijera Beogradu. Vlada Crne Gore uradila sve što je do nje po pitanju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom- kazao je Krivokapić.

On je saopštio da je 27. maja bio pozvan sam da dođe od Patrijarha Porfirija i Mitropolita Joanikija, međutim nije naveo zbog čega, kao što nije kazao zbog čega je nekoliko puta mijenjao usaglašenu verziju Temeljnog ugovora i iste slao Patrijarju Porfiriju.

Podsjetićemo našeg premijera, a i javnost šta je on trebao da učini tog dana, a nije.

Zvanično saopštenje SPC-a od 27. maja: Krivokapić potvrdio Patrijarhu da će postpisati usaglašen tekst Temeljnog ugovora!

-Njegova Svetost patrijarh srpski g. Porfirije primio je danas, 27. maja 2021. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Zdravka Krivokapića, predsednika Vlade Republike Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali članovi Svetog arhijerejskog Sinoda: mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, episkop šumadijski g. Jovan; kao i episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

U prepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi sa Njegovom Svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namera g. Krivokapića, Svetejšem patrijarhu je potvrđena usmeno iz kabineta predsednika Vlade Republike Crne Gore.

Posle višečasovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja srpske crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti.

Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu. Njegova Svetost patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim i verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije.

Srpska Pravoslavna Crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja- stoji u zvaničnom saopštenju SPC-a.

Mitropolit Joanikije dan nakon Krivokapićeve prevare 27. maja: Od premijera sam zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC!

-Ja sam od premijera Crne Gore zahtijevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se miješa u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronamjeran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rješavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade-izjavio je 28. maja sadašnji Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Ispunio sve što je obećao pokojnom Mitropolitu Amfilohiju: Od Temeljnog ugovora, popisa stanovništva, priznanja tzv. Kosova, smjenjivanja članova Pravnog savjeta Mitropolije…

Odgovarajući na pitanje novinara u emisiji “Oko” na RTS-u da li bi pokojni Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije bio zadovoljan onim što je učinio u prethodnih godinu dana, Krivokapić je rekao “da ne zna”.

-Sve što sam njemu obećao sam ispunio- kazao je Krivokapić, vjerovatno misleći na Temeljni ugovor sa SPC-om, održavanje popisa stanovništva, priznanje tzv. Kosova, odstranjivanje iz Vlade članova Pravnog savjeta Mitropolije crnogorske-primorske Vladmira Leposavića i Boža Milonjića i još sijaset drugih odluka donešenih mimo interesa naroda koji ga je glasao 30. avgusta prošle godine.

Upitan da li će se obnoviti kapela na Lovćenu, rekao je da će sve doći u svoje vrijeme.

-Svako vrijeme donosi svoja rješenja- kazao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore je naveo i da je neko namjerno želio da pravi razlike.

-Svi smo i krivci i saučesnici onome što se danas dešava. Nečinjenje je isto pogrešno kao i neko činjenje-rekao je Krivokapić.

On je dodao i da je “nametnuta igra u kojoj određene strukture povezane sa kriminalom diktiraju ono što vidimo na Cetinju”.

-Cetinjani su najgostubljiviji i vrlo pošteni. To vidite kroz istoriju ko je sve dolazio na Cetinje i ostajao tamo- rekao je Krivokapić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad