Politika

Krivična prijava SDT-u protiv Gorana Jankovića: Vatrogasce u Tursku slao mimo zakona

Foto: Dan

Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja protiv Gorana Jankovića, bišeg komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica podnijele su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Glavnog grada Slađana Anđušić. U krivičnoj prijavi navedeno je 45 stavki, svaka je ponaosob obrazložena, o sumnjama da Janković nije poštovao zakon. Prijava je adresirana na Vladimira Novovića, glavnog specijalnog tužioca.

U prijavi se sumnja u zakonitost slanja pripadnika Službe zaštite i spašavanja prilikom zemljotresa koji je pogodio Tursku i navodi koji sve propisi nijesu ispoštovani.

– Služba zaštite i spašavanja Podgorice čiji je on bio komandr postupila je suprotno odredbama Zakona o zaštiti i spašavaju i Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu prilikom slanja pripadnika Službe zaštite i spasavanja za vrijeme razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice je samoinicijativno, bez prethodnog konsultovanja Direktorata za vanredne situacije i odluke Vlade Crne Gore poslala svoje pripadnike zaobilazeći pritom ustaljenu međunarodnu praksu kao i nacionalnu proceduru pogotovo u dijelu koji se odnosi na neispunjavanje osnovnog preduslova vezanog za obuke na temu traganja i spašavanja iz ruševvina svih pripadnika ove službe koji su pošli u Tursku, iako im je Miodrag Bešović, v.d, generalnog direktora Direktorata za vanredne situacije MUP-a, ukazao na odredbe zakona i upozorio ih na kršenje zakona – navedeno je u krivičnoj prijavi.

U prijavi se ističe da je prilikom povratka iz Turske nestala oprema zašta imaju službenu zabilješku.

– Samo tri pripadnika Službe zaštite i spašavanja od tima od 18 vatrogasaca – spasilaca i administrativnih radnika prošla je obuku na temu traganje i spašavanje iz zemljotresa čime je Janković postupio suproto članovu 7 i 8 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore i međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu – stoji u prijavi.

U prijavi je navedeno niz sumnji u zloupotrebe materijalnih i finansijskih sredstava službe.

U prijavi Olivere Injac i Slađane Anđušić upućenoj Vladimiru Novoviću, glavnom specijalnom tužiocu, obuhvaćeno je i postupanje službe kojom je Janković rukovodio na dan parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine.

– Sačinio je prijavu broj 3074/1 od 30. 08. 2020. godine u 16:28 časova na osnovu e-maila od 30.08.2020. godine koji mu je upućen dana 28.08.2020. godine sa privatnog gmail naloga rocenovictijana@gmail.com na e-mail adrese Službi zaštite i spašavanja Podgorica i gdje mu je upućen zahtjev za pripravnost za dan 30.08.2020. godine, nedelja od 16:00 (dan parlamentarnih izbora), i da je u slučaju potrebe za intervencijom potrebno pokriti sledeće pozicije: dva specijalizovana vozila stacionirati u Karađorđevu ulicu, na potezu ulaz u zgradu Vlade Crne Gore, UO „Muštuluk“ (nekadašnji „Bis“), a dva specijalizovana vozila stacionirati u Njegoševoj ulici izmneđu zgrade Ustavnog suda i zgrade Skupštine Crne Gore. Prijavom broj 3071/1 Služba zaštite i spoašavanja je umjesto ečtiri posade obezbijedila sedam sa 17 članova posade bez zahtjeva opd strane pošiljaoca e-maila koji je sporan kako zbog prekoračenja naloga tako i u smislu nedostatka službene komunikacije – navedeno je u krivičnoj prijavi, piše Dan.

Goran Janković kaže da će se odazvati pozivu nadležnih organa.

– Prvi put čujem za krivičnu prijavu, pa ne mogu da se izjasnim pošto nijesam upoznat sa sadržinom. Što se tiče događaja koje pominjete od 30. avgusta to je već istraživano i odbačeno – rekao je Janković.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad