Svijet

Kremlj upozorio Zapad: Uzmete li nam 300 milijardi, uzvratićemo vam

Foto: canva stock

Poput drugih centralnih banaka, i ruska centralna banka prebacila je dio zlatnih i deviznih rezervi u likvidnu imovinu poput vodećih svjetskih valuta, zlata i državnih obveznica

Zbog rata u Ukrajini SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija. Zapad je blokirao i oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine i mogao bi razmotriti njenu zapljenu, prema izvještaju Finansial Timesa.

Mogućnosti zapljene trebale bi, po prijedlogu SAD-a, razmotriti radne grupe članica G7, izvijestio je londonski poslovni list.

Poput drugih centralnih banaka, i ruska centralna banka prebacila je dio zlatnih i deviznih rezervi u likvidnu imovinu poput vodećih svjetskih valuta, zlata i državnih obveznica. Otprilike polovinu tih rezervi Rusija je držala na Zapadu.

Ruska centralna banka potvrdila je da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara. Ukupne ruske rezerve stranih valuta i zlata iznosile su tada 612 milijardi dolara, prenose Nezavisne.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da vodi ekonomski rat protiv Rusije, proglasivši zamrzavanje rezervi krađom, a guvernerka centralne banke Elvira Nabiullina izložena je žestokim kritikama nacionalista.

Ruska centralna banka nije objavila detaljne podatke o zamrznutoj imovini, ali grubu procjenu omogućuju dokumenti koji detaljno opisuju rusku imovinu na početku 2022. godine.

U to vrijeme banka je držala oko 207 milijardi dolara imovine u evrima, 67 milijardi u američkim dolarima i 37 milijardi u britanskim funtama.

Takođe je posjedovala 36 milijardi dolara u japanskoj valuti, 19 milijardi dolara u kanadskim dolarima, šest milijardi dolara u australijskim i 1,8 milijardi u singapurskim dolarima. U švajcarskim francima držala je oko milijardu dolara.

Centralna banka saopštiila je da su ta sredstva uglavnom uložena u strane vrijednosne papire, položena na bankovne depozite i na nostro račune u korespodentnoj banci.

Obvezničke portfelje banaka najvećim dijelom čine državne obveznice Kine, Njemačke, Francuske, Britanije, Austrije i Kanade. Rezerve zlata pohranjene su u Rusiji, a ulaganja u juanima u Kini.

Ruska centralna banka nije se skrivala iza složenih lanaca nominalnih vlasnika pa identifikovanje imovine neće biti teška zadaća, piše FT.

Većina imovine, uključujući privatnu imovinu ruskih građana, zamrznuta je kod depozitara.

Ruski funkcioneri u više su navrata upozoravali da se državna konfiskacija imovine protivi načelima slobodnog tržišta.

“Vidjećemo što će odlučiti. Zaštita privatnog vlasništva sveta je krava koja ih hrani već vijekovima”, rekao je visoki ruski funkcioner Reutersu pod uslovom da ostane neimenovan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima prošle sedmice da će Rusija potencijalno oduzimanje imovine osporavati na sudu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad