Identitet

Kralj Nikola 1913: Moskva je čedna majka naša, a Peć ognjište naše Crkve i moći srpskog duha

Peć je bila srpska Moskva, a Moskva je čedna majka ne samo braće nam Rusa, nego i naša, jer ona nas je branila u mučnim vremenima i ozaravala vjerom u Boga i u pobjedu naše pravedne misli

Pećka patriaršija
Foto: in4s.net

Iskraj tako dugo upražnjenog prijestola slavnih srpskih patrijarha, učite mi dragi moj narod krijeposti i vjeri pravoslavnoj. Utvrđujte u njem ljubav prema domovini, jer Peć je bila ognjište srpske crkve i moći srpskog srpskoga duha, riječi su koje je kralj Nikola uputio mitropolitu Gavrilu Dožiću nakon njegovog izbora za episkopa Pećke patrijaršije, a koje je objavio cetinjski list ,,Vjesnik“ 1913. godine.

Neposredno pred odlazak mitropolita za Peć, kralj Crne Gore je u zdravici pred pred njegov put poručio koliko je bitno da se srpski narod uči pravoslavnoj vjeri i da nikad ne zaboravlja ljubav prema domovini.

Kralj Nikola


Vladar je Peć nazvao srpskom Moskvom i istakao značaj Rusije i ruskog naroda za sve bratske, slovenske narode.

– Peć je bila srpska Moskva, a Moskva je čedna majka ne samo braće nam Rusa, nego i naša, jer ona nas je branila u mučnim vremenima i ozaravala vjerom u Boga i u pobjedu naše pravedne misli, isticalo se u govoru.

Dok je držao zdravicu, kralj je mitropolitu poručio da čuva i održava sjaj Visokih Dečana, a zatim je drevni srpski manastir nazvao najljepšim Božjim hramom.

List ,,Vjesnik“, 1913. g.


– Najljepši Božji hram na Balkanu, moje Visoke Dečane, održavajte u sjaju i velikoljepnosti kao sveti izraz i svjedoja srpske pobožnosti i veličine. Podižući ovu čašu u Vaše zdravlje, Visokopreosvešteni, želim Vam srećan put, poručio je kralj Nikola Prvi, a prenio cetinjski list ,,Vjesnik“ 4. decembra 1913. godine.

  • Vjesnik je izlazio na Cetinju dva puta nedeljno kao nastavak Cetinjskog vjesnika. Zadržao je njegovu numeraciju brojeva i godišta. Od 1914. godine izlazio je kao dnevni list.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad