Politika

Kovačević negirao krivicu: Očekujem da se saslušanjem stavi tačka na ovaj događaj

Foto: RTNK

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević negirao je pred tužiocem da je počinio krivično djelo „povreda ugleda Crne Gore“. Kovačević je kazao da očekuje da će tužilaštvo postupiti nepristrasno i po zakonu.

„To znači da proglasi da djela uopšte nema, kao što i nema. Dakle, da se prekine jednostavno ta vrsta političkih i medijskih uticaja na institucije u kojima se neke nebitne stvari na ovakav način plasiraju i opterećuju njima javnost. Nadam se da će se ovim saslušanjem i mojom izjavom priča oko ovog slučaja završiti, a to je tako po zakonu i pravdi i tako bi trebalo. I nadam se da neki spoljni, bočni uticaji politički i svaki drugi neće uticati na to da to bude drugačije i protivzakonito“, rekao je Kovačević.

Kao predsjednik Opštine, istakao je, ima važnijih obaveza.

„Pošto je bio u pitanju događaj koji se ticao Dnevnog centra za djecu ometenu u razvoju, koji je u vlasništvu Opštine Nikšić, izdavač „Štampar Makarije“ iz Beograda izdao je zbirku tekstova o ovom slučaju u moju odbranu koju su napisali grupa autora, među kojima su i Blagoje Baković i Matija Bećković, Emir Kusturica, i čitav tiraž od prodaje te knjige biće ustuljen Dnevnom centru i da na taj način zatvorimo ovaj krug i ovu priču koja je bila za sve nas vrlo neprijatna, tako što ćemo u krajnjem pomoći onome kome treba pomoći“, istakao je Kovačević, prenosi RTNK.

Sava Kostić, advokat predsjednika Opštine Nikšić, istakao je da postupajući tužilac ima jednostavan i lak zadatak ukoliko želi da pravilno primjenjuje zakonske propise i da postupa profesionalno.

„Smatram da postupajući državni tužilac na bazi onoga što je čuo od gospodina Kovačevića, na bazi onih materijalnih dokaza koji su danas dostavljeni, na bazi saznanja koja ima o ovom predmetu, koji je ovim povodom formiran, a prije svega na bazi njegovog dugogodišnjeg rada kao državnog tužioca, već danas donijeti odluku i odbaciti krivičnu prijavu o ovoj pravnoj stvari“, rekao je Kostić.

Kostić ističe da ne postoji nijedan propis koji zabranjuje bilo kome, pa ni Kovačeviću da ima takav položaj tijela kakav je imao, kao i to da ne postoji dokaz da je sa umišljajem preduzeo radnju izvršenja krivičnog djela za koji je podnijeta predmetna krivična prijava.

„Položaj ruku i prstiju gospodina Kovačevića tokom intoniranja državne himne nije delikt, što znači da nema nijednog krivičnog djela, zbog čega nema ni krivično – pravne odgovornosti“, zaključio je Kostić.

Pravnik u penziji Zoran Pavićević, jedan od građana koji je iskazao podršku Kovačeviću, obratio se novinarima:

ODT Kovačevića tereti da je počinio krivično djelo „povreda ugleda Crne Gore“. Kovačević je početkom jula ove godine prisustvovao proslavi 13 godina rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, gdje je tokom intoniranja himne Crne Gore, po ocjeni dijela javnosti, a potom i tužilaštva, imao sporan položaj prsta desne ruke. Kovačević je u više navrata demantovao da je imao bilo kakve skrivene namjere.

Nakon što je saslušan u policiji, ODT je pregledom spisa predmeta i video snimka sa proslave ocijenilo da se u Kovačevićevim radnjama „stiču elementi krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore“.

TVNK 

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad