Vijesti

Kovačević: Kroz brojne projekte rješavamo problem nezaposlenosti

Nova rubrika „Srijedom sa predsjednikom“ u okviru jutarnjeg programa RTVNK privukla je veliku pažnju gledalaca, pa je na adresu našeg medija stigao značajan broj pitanja za predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

Marko Kovacevic
Foto: Kurir

Sugrađani su u najvećoj mjeri zainteresovani za kapitalne i infrastrukturne projekte, ali i za nova radna mjesta. Kao jedan od najvažnijih poduhvata lokalne samouprave, Kovačević je istakao izgradnju regionalnog reciklažnog centra, koji bi riješio dugogodišnji problem ilegalnog odlaganja otpada i deponija u našem gradu, piše portal RTVNK.

Višekriterijumska studija o izboru lokacije regionalnog reciklažnog centra je zavšena, te je odlučeno da se centar nalazi u Nikšiću, u mjestu Stubica.

„Najbolje rangirana je lokacija u Stubici. Ona se nalazi sa desne strane puta Nikšić – Podgorica, oko 1.700 metara je udaljena od tunela Budoš, a oko 8.500 kilometara od samog centra grada. Ta lokacija ne ugrožava ništa u ekološkom smislu. Važno je napomenuti da u pitanju nije nova deponija, već reciklažni centar, odnosno fabrika, u kojoj će dopremljeni otpad biti uništen, ili pretvoren u novi koristan resurs. Veliko je interesovanje investitora za ovaj posao, a reciklažni centar će obezbjediti i radna mjesta za oko 200 ljudi“, ističe Kovačević.

Građani su takođe pokazali interesovanje kada je u pitanju industrijalizacija, pogotovo industrijska zona pored rijeke Gračanice.

„Trenutno smo u fazi zaravnjivanja terena i dovođenja lokacije u red. To je takođe jedno od mjesta koje nudimo našim investitorima. Imamo industrijsku zonu i u okolini Željezare, i trudimo se da ih sredimo što je više moguće kako bi privukli što veći broj investitora. Kao lokalna samouprava, trenutno vodimo razgovor sa preko 15 investitora, gdje u opticaju imamo oko 2.300 radnih mjesta. Nadamo se da ćemo već sledeće godine dovesti neke od investitora, kako bi što bre počeli sa radom“, dodaje Kovačević.

Lokalna uprava je više nego posvećena otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju mladih, navodi Kovačević, pa je pokrenut i projekat „Zajedno od znanja do posla“, preko programa Evropske unije.

„Kroz ovaj projekat je podržano 10 poslodavaca kojima će se dodjeliti određeni grantovi, da bi 60 nezaposlenih mladih ljudi prošlo kroz obuku na radu od četiri mjeseca, a polovina njih bude zaposlena još pola godine po završetku tog programa. Sigurno će neki od njih ostati da radi u tim firmama. Na taj način smo se potrudili da se borimo sa problemom nezaposlenosti“, zaključuje Kovačević.

(IN4S)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad