Crna Gora

Kotor za vrijeme Nemanjića

Najvažniji primorski grad u Srbiji za vrijeme Nemanjića je bio Kotor! Zbog svog izuzetnog položaja, ovaj grad je uživao poseban status i povlastice, a u njemu su često boravili i iz Kotora vladali srpski vladari.

Kotor

I pre Nemanjića, tj. za vrijeme njihovih rođaka Vojislavljevića, Kotor je imao važno mjesto u srpskoj državi. U vrijeme previranja oko vlasti u Srbiji, jedno vreme je prešao u romejske ruke i to je trajalo sve dok ga srpski Veliki župan Stefan Nemanja nije konačno oslobodio 1185. godine.

Od tada, pa sve do 1370. godine, Kotor, sa cijelom Bokom (čije je delove Srbija držala i ranije), ostaje u sastavu Srbije.

Kotor je bio najvažnija luka u Srbiji. U izvorima vidimo da su ga Srbi u srednjem veku zvali “Kotor, grad kraljev”. U njemu je Nemanja napravio dvor u kom je često boravio, a u tom dvoru su boravili i svi Nemanjići, srpski vladari.

Grad Kotor je u vreme Srbije imao statut (poznat je onaj iz 1301. godine), kojim se dokazuje da je uvijek imao status grada. Za vrijeme srpske vlasti, Kotor je uživao veliku autonomiju i povlastice.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad