Srbija

“Kosovo” postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a

Foto: canva stock

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv

Parlamentarna skupština NATO-a donela je danas odluku o unapređenju statusa tzv. Kosova, iz uloge posmatrača u status pridruženog člana te organizacije, prenosi “Kosovo onlajn”.

Odluku je saopštio poslanik Pokreta Samoopredeljenje Driton Hiseni.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv. 

Pridruženi član je postala i Malta.

“Napredak statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO-a. Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao delegacija posmatrača”, napisao je Hiseni na Fejsbuku, koji je i predsedavajući kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Delegacija Skupštine Srbije, koja je učestvovala na sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji, pismom je zatražila od ove skupštine da tzv. Kosovu ne da status pridruženog člana.

Delegacija Srbije sastala se sa šefom američke delegacije pri NATO Majklom Tarnerom, kome je pismo uručila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Srbija je u pismu pozvala poslanike Parlamentarne skupštine NATO-a da ne odobre unapređenje statusa “Kosova” od posmatrača do pridruženog člana, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije od 26. maja.

Prethodno je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao “sve zemlje saveznice da danas na Parlamentarnoj skupštini NATO-a podrže unapređenje statusa ‘Kosova’ od posmatrača do pridruženog člana Alijanse”.

Kako je naveo, to će biti značajan korak ka punopravnom članstvu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad