Politika

Kordić: Otvoreni Balkan je jedan civilizacijski i ekonomski utemeljen iskorak

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić kazala je Adria televiziji da „Otvoreni Balkan“ olakšava prekogranično kretanje i međusobnu trgovinu, te kreira zajedničko tržište koje bi atraktivnije stranim investitorima, dodajući da ne zato ne vidi nijedan valjan razlog da Crna Gora ne pristupi toj inicijativi.

Kordić smatra da je Inicijativa Otvoreni Balkan dovela do pozitivnih promjena u dijalogu, a rezultati su vidljivi kroz veću privrednu saradnju zbog čega će ekonomski razvoj biti brži, a procedure jednostavnije, što je najbitnije za privrednike i građane.

„Mi smo u procesu pridruživanja EU 10 godina, u tom postupku su formalni uslovi ispunjeni mnogi drugi nisu i vjerujem da konačni ishod oko kojeg postoji konsenzus u Crnoj Gori jeste pridruživanje EU no ono na šta nas EU upućuje jeste regionalna saradnja. Evropska unija kroz berlinski proces koji je u nekim dijelovima sličan Otvorenom Balkanu upravo insistira na realizaciji tijesnih veza unutar našeg regiona koji će na kraju olakšati naše sveukupno funkcionisanje u EU“, kazala je ona.

Ona ističe da je Otvoreni Balkan jedno veliko zajedničko tržište koje će poboljšati ekonomski razvoj regije, ekonomsko i političko umrežavanje regije i izgradnja stabilnih odnosa. Podrazumijeva i povećanje kvaliteta proizvoda, osoblja i usluga i pripremu domaćih tržišta za ulazak u EU.

„Možda bi neko volio, možda bih ja voljela da mi je komšija Danska, Francuska, Luksemburg, ali mi smo tu gdje smo. To nije mogu najgori komšiluk, ima mnogo prednosti i mnogo značajnog prostora kojeg možemo kapitalizovati u ekonomskom smislu. Mi smo okruženi tržištima koja su potentna i s druge strane s kojima već imamo nasljeđene strukturalne konekcije“, ističe ona.

Nerazumno je, dodaje, prenebregavati ono što vam se nudi kao prednost zbog nekakvog ideološkog stanovišta.

„Niko pa ni mi nije u situaciji da bira gdje se fizički nalazi a u procesu pridruživanja EU nije nikakva preporuka, ideja ili parola nećemo da sarađujemo sa našim prvim komšijama. Naše prve komšije su naša velika prednost, naš narod i kaže da nam je bliži komšija nego rođak i to je zaista istina i Otvoreni Balkan je jedan logičan, civilizacijski i ekonomski utemeljen iskorak koji od nas i Evropa očekuje“, zaključila je Kordić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad