Politika

Korak do nove vlade: Ko je dobio, ko je izgubio i ko slomio zube tvrdom voćkom – Srbima?

FOTO: Demokratski Front

Među nekima u Podgorici sa olakšanjem dočekano da je “britanska ambasada, za razliku od ambasade SAD, zauzela blaži stav prema najavama da će vlada biti napravljena glasovima koalicije ZBCG”

Jeste u poslednji čas, ali sve su prilike da je Milojko Spajić uspio da namakne većinu za formiranje nove, 44. vlade Crne Gore i da sastavi ono što se pre samo koji dan činilo nesastavljivim i nespojivim.

I to kakvu većinu – ne 41, ili 42 poslanika, ne ni 44 kako je sam tvrdio prije mjesec dana – Spajićevu vladu, po najnovijoj računici, podržaće čak, kako je prekjuče najavio mandatar – 49 poslanika

Dan uoči svečanog ručka koji će u Podgorici u čast dolaska patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Vili Gorica prirediti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i kome će uz patrijarha i predsednika prisustvovati i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, episkop budimljansko – nikšićki Metodije a pozvani su i predstavnici ostalih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i najviši zvaničnici Vlade i Skupštine kao i sam mandatar Milojko Spajić, “svjetlo dana” ugledao je “nacrt platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove vlade” koji su jutros objavili svi crnogorski mediji.

Iako nije poznato kako je pomenuti nacrt jutros iznenada ugledao svjetlo dana, po njemu, a po reakcijama u Podgorici, reklo bi se da je riječ o već završenom poslu.

Pokret Evropa sad dobiće u novoj vladi 10 ministarstava, Demokrate četiri, SNP – dva, a dvema albanskim koalicijama pripašće po jedno ministarstvo. Po istom sporazumu, mejsto predsjednika Skupštine Crne Gore pripada Novoj srpskoj demokratiji, odnosno Andriji Mandiću iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

Na prvi pogled, najveći gubitnik u čitavom, u poslednjih par dana očigledno završenom poslu, mada neke “nevjerne Tome” ostavljaju mogućnost da se u narednih par dana obavi i fino podešavanje raspodele ministarstava i mjesta po dubini, jesu Bošnjačka stranka i – Dritan. Mada, ovdje valja imati u vidu veoma važnu činjenicu da je “Glas Amerike” prije samo 24 sata objavio izjavu Milojka Spajića da su, što se Bošnjačke stranke tiče – “vrata još otvorena”.

A pre samo koju nedjelju, u dobra stara vremena za Bošnjake, Glavni odbor ove stranke na sjednici u Rožajama prihvatio je učešće u vladi, krenulo je licitiranje ko će od stranačkih kadrova na koju funkciju, ko će dobiti koje ministarstvo.

Izvor: RT Balkan

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad