Vijesti

Kontramjere Bjelorusije: Lukašenko uveo embargo na proizvode iz Crne Gore!

Bjelorusija od 1. januara 2022. godine uvodi embargo na uvoz širokog spektra prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije protiv zvaničnog Minska, saopštila je pres-služba bjeloruske vlade.

Foto: Vijesti

Utvrditi spisak robe, porijeklom iz EU i njenih članica, SAD, Kanade, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Švajcarske, zabranjene za uvoz na teritoriju Belorusije i prodaju na teritoriji Belorusije – navodi se u dokumentu, objavljenom na portalu pravnih informacija.

Kako je precizirano, za samo 10 meseci ove godine Bjelorusija je iz pomenutih „zemalja koje sprovode diskriminacionu politiku i realizuju neprijateljske akcije protiv nje“ uvezla hranu i prehrambene proizvode u vrijednosti od preko 530 milina dolara.

Pres-služba vlade Belorusije ističe da je odluka donijeta „s obzirom na stalne pokušaje kolektivnog Zapada da izvrši nezakoniti sankcioni pritisak na zemlju“.

Na listi hrane čiji je uvoz zabranjen našle su se mesne prerađevine, so, konditorski proizvodi, mlijeko, orasi, voće, žive svinje… Embargo se neće odnositi na hranu za bebe i neke druge artikle.

Takođe se napominje da će istovremeno biti preduzete mjere kako bi se obezbedila ravnoteža na potrošačkom tržištu, između ostalog i pomoću proizvoda domaće proizvodnje. Roba koja se ne proizvodi u Belorusiji, a čiji je uvoz zabranjen, biće zamenjena robom iz prijateljskih država, javlja pres-služba.

Glavne odredbe stupaju na snagu 1. januara 2022. godine i važe šest meseci. U slučaju dalje negativne dinamike odnosa lista zabranjenih proizvoda može se dopuniti, precizirano je u saopštenju.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad