Crna Gora

Konjević: Paltforma Demokratskog fronta je samo dokaz da je Vlada pala!

Lider SDP-a Raško Konjević ocijenio je da je platforma Demokratskog fronta (DF) za izlazak iz političke krize samo potvrda da je Vlada Crne Gore pala, te da se danas nalazimo u političkoj krizi koja je prerasla u institucionalnu.

Foto: Vijesti

“Da se premijer Zdravko Krivokapić drži elementarnih demokratskih principa, na prvo pominjanje da neko iz parlamentarne većine više ne daje podršku njegovoj vladi, Ustav u takvim situacijama, kod odgovornih premijera, podrazumijeva pokretanje procedura ispitivanja povjerenja”, rekao je Konjević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Konjević je ocijenio da Vlada nakon godinu dana nije obezbijedila dovoljan nivo reformi, te da nema podršku u parlamentu.

Opozicija za inicijativu

To, kako je rekao, nije više stav samo opozicije, već i partija na vlasti.

“Ova vlada je suštinski pala, potrebno je samo formalno to izglasati u Skupštini Crne Gore, jer mjesecima ključni politički činilac, s aspekta snage u parlamentu, uporno ponavlja da Vlada Zdravka Krivokapića nema podršku”, rekao je Konjević.

Godina dana je, kako je rekao, dovoljan period da se pokaže da li vlada može da niz rezultata koji su potrebni na ekonomskom, te planu evropskih integracija.

“Sve političke strukture u opoziciji su prihvatili našu inicijativu i sad je sve stvar formalnosti”, saopštio je Konjević.

Na čekanju do 80 zakona

Govoreći o prevazilaženju poliitčke krize u zemlji, Konjević je rekao da se takve situacije u svakoj suverenoj državi rješavaju u njenim institucijama.

“Mi pokušavamo da ‘prevarimo’ institucionalne mehanizme, pokušavamo da imamo vladu koja nema podršku parlamentarne većine”, rekao je Konjević.

Lider SDP-a podsjeća da je u parlamentu na čekanju između 70 i 80 zakona: “Koji čekaju neku vrstu novog dogovora unutar parlamentarne većine ili novu vladu koja bi uspjela da riješi ovu vrstu krize”.

On vjeruje da će se kroz političku platformu, koja će okupljati građanske i proevropske snage, doći do većine koja će stabilizovati političke prilike u zemlji.

Sudbina budžeta za 2022.

Na pitanje da li vidi Prijedlog budžeta za 2022. godinu na dnevnom redu parlamenta, s obzirom na aktuelnu političku situaciju, Konjević kaže da je to pitanje za predsjednika Skupštine Crne Gore i parlamentarnu većinu.

“Mi analiziramo taj budžet. Vi vidite već najave iz pojedinih djelova parlamentarne većine da je upitno da li taj budžet nakon njihove analize može imati njihovu podršku. Mi smo započeli analizu, nakon čega ćemo saopštiti stav”, rekao je Konjević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad