Identitet

Komunisti su antisrpstvom zadojili Crnogorce!

„Crnogorci su 1918. godine dočekali srpske odnosno jugoslovenske trupe s oduševljenjem, raspoloženje za ujedinjenje je bilo opšte“, piše najugledniji crnogorski istoričar akademik dr Dimitrije Dimo Vujović u svojoj knjizi „Ujedinjenje Crne Gore i Srbije“ (koja je ujedno bila njegov doktorski rad, na Univerzitetu u Sarajevu 1961. godine).

Pezokraka
Foto: Sedmica.me

Građani Crne Gore su uglavnom bili podijeljeni na bjelaše i zelenaše, s tim što ni zelenaši nijesu bili antisrbi, naprotiv, izjašnjavali su se nacionalni kao Srbi, ali su bili za očuvanje crnogorske državnosti. Pored njih, postojalo je i nešto malo komunista, ali upornih u svojoj antisrpskoj borbi, njihova osnovna teza je bila (često su je štampali na lecima) da „ni zelenaši ni bjelaši nijesu snaga koja može ostvariti želje i interese crnogorskog naroda“.

Poslednje poglavlje Vujovićeve knjige (doktorskog rada) se bavi stavom KPJ prema ujedinjenju Crne Gore i Srbije. On kaže da su „crnogorski komunisti koristili svaku priliku da izraze svoje razočarenje u ujedinjenje Crne Gore i Srbije i njegove rezultate u Crnoj Gori“.

Tako su prilikom opštinskih izbora u avgustu 1926. godine podgorički komunisti u svom proglasu pisali (izvod iz arhiva KPJ, tom II , str. 111):

„Vi ste, drugovi, evo već 15 godina podnosili natčovječanske žrtve bez hvale i plate; temelje i granično kamenje ove zemlje zalili ste krvlju i svojim kostima; starali ste se da stvorite zajednicu koja će podjednako biti majka svima i svakome. Pa da li je tako? Nije! Ova je zajednica nekome majka a nekome maćeha.

Voditi borbu da bi Kurta sjahao a Murta uzjahao, da bi jedna grupa beogradskih kapitalista, vlastodržaca i čizmaša u ovoj zemlji žarila i palila, da bi sirotinju do gole kože mogli guliti, pljačkati narodne muke i nagrađivati svoje ližisahane, to znači biti zlotvor prema svom narodu.

Oni koji su ovaj siromašni svijet poveli u Beograd kao u Hanan, pa su ga ostavili na milost i nemilost terazijske ćifterije, još imaju smjelosti da tvrde kako su oni učinili veliko djelo i da sad imaju prava odmarati se u hladu svojih lovorika i svakoga žigosati kao izdajnika ko se usudi da se dotakne njihove svetinje i ko ustvrdi da narodne mase u Crnoj Gori grcaju u bijedi i obespravljene a da su stavljene u građane drugog reda.“

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad