Svijet

Kompanija povezana sa Hanterom Bajdenom umešana u terorističke napade u Rusiji

Foto: Roll Call

Više kompanija, uključujući “Burisma Holdings”, umešano je u finansiranje terorizma, tvrde ruski istražitelji

Protiv nekoliko privatnih kompanija pokrenute su istrage o finansiranju terorističkih aktivnosti u Rusiji i inostranstvu, saopštio je Istražni komitet Rusije. Na listi osumnjičenih nalazi se ukrajinska kompanija “Burisma Holdings”, povezana sa korupcionaškim skandalom oko porodice Bajden koji se odugovlači godinama.

Istraga je usledila posle pritužbe grupe ruskih poslanika i javnih ličnosti nakon terorističkog napada na “Krokus siti hol” u blizini Moskve. Prvobitna žalba identifikovala je SAD i njihove saveznike da su navodno organizovali niz napada na teritoriji Rusije.

“Do sada su istražitelji utvrdili da su sredstva koja teku preko komercijalnih organizacija, uključujući naftno-gasni konglomerat ‘Burisma Holdings’, koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji. Terorističke aktivnosti su se proširile i van granica zemlje, sa ciljem eliminacije istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenja ekonomske štete”, rekla je portparolka odbora Svetlana Petrenko. 

Ona je navela da su stručnjaci komiteta radili “u saradnji sa drugim obaveštajnim službama.

“Trenutno se sprovode provere izvora prihoda i daljeg kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara i ispitivanja potencijalne umešanosti konkretnih pojedinaca iz redova vladinih zvaničnika, ljudi iz građanskih organizacija i kompanija iz zapadnih zemalja”, navela je portparolka.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad