Politika

Komitski zbor na Pravnom fakultetu; Vedete tzv. crnogorskog bloka usaglašene: Hoće da nam mijenjaju nacionalnu strukturu

Foto: canva stock

Crnogorski PEN centar, Udruženje „Otvoreno društvo“ i Udruženje pravnika Crne Gore organizovali su na Pravnom fakultetu Okrugli sto na temu „Popis – statistički ili politički proces“ uoči planiranog sproođenja popisa od 1. do 15. novembra.

Kao što se može vidjeti, pod maskom „naučnog“ skupa, tribina je ugostila sve vedete tzv. komita. Na skupu su govorili poznata lica koja su u svojim nastupima redovno napadala srpski narod, srpski jezik, Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu. Učesnici tribine bili su, ni manje ni više, nego prodekan fakulteta Dražen Cerović, direktor CEMI-ja Zlatko Vujović, profesorica na fakultetu političkih nauka Olivera Komar i advokat Branislav Radulović.

U drugoj sesiji su govorili Ivan Jovović iz Matice Crnogorske, Ivana Vojvodić iz NVO Juventas, dobro poznati govornik sa protesta Nemanja Batrićević kao i Aleksandar Radmoan sa fakulteta za „crnogorski“ jezik i književnost.

Treći panel je bio posvećen političarima, a kao što možemo vidjeti, lica su bila raznovrsna iz različitih političkih struktura. Demokratičnost ove organizacije se najbolje pokazala u tome što su tu bili predstavnici svih političkih partija. Ali opozicionih.

Tako su na skupu govorili Danijel Živković iz DPS-a, Suljo Mustafić iz BS-a. Miloš Đuričković SD, Mirko Stanić iz SDP-a i Ammar Borančić iz Liberalne partije.

Sa ovog skupa su jasno i glasno poručili – ne popisu stanovništva!

Politički analitičar Zlatko Vujović kazao je da je pitanje popisa osjetljivo u zemljama poput Crne Gore.

„Nepovjerenje u institucije je rašireno, javnost je zabrinuta jer su se desili problemi u radu Monstata, bio je plijen političkih partija. Zatim , u nezakonitoj proceduri smijenjena je direktorica“, objašnjava DPS-ov analitičar Vujović.

On tvrdi da je cilj ovog procesa da se promijeni nacionalna struktura. Kada to kaže i vladajuća partija, upozorava, to je crvena lampica.

„Svima treba da nam je cilj da dobijemo vjerodostojne podatke“, kaže Vujović.

Vujović navodi da je u Crnoj Gori osjetljiva nacionalna i multietnička struktura, te da zbog toga i zabrinjava i zloupotreba tajnosti podataka. Proces je viokopolitizovan, dodaje on.

„Mi smo se u CEMI-u zalagali i tražili da se obezbijedi politički neutralno sprovođenje popisa, ali neko pokušava da od ovoga napravi politički projekat“, kaže Vujović i dodaje:

„Treba zabraniti kampanju za popis, treba građane rasteretiti toga. Vjerujem u stručnost Monstata, međutim, proces moramo politički rasteretiti. Bojkot je realan.“

Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore podsjeća da je u Crnoj Gori uspostavljeno pravo na vladavinu, umjesto vladavine prava.

„Jedino optimalno rješenje bi bilo da Vlada dosene uredbu o odgađanju popisa. U toj Vladi ministar za ljudska prava iznosi takav zahtjev. A odgovor sa druge strane nije dijalog, već upozorenje na kaznu. Međutim, sila je sila, a pravo je pravo. Ustav postoji da bi se sila zaustavila pa Član 40 govori upravo o pravu na privatnost i pravu na neprovedivost stana“, ukazuje Radulović.

Radulović ističe da je upravo na prisutnim organizacijama i učesnicima da prosvjetiteljskim odgovorom zaustave primitivizam.

Prodekan Pravnog fakulteta Dražen Cerović navodi da se stvorila fama koja ima za cilj da građane plaži od bojkota.

„Zakon ne predviđa kažnjivost bojkota popisa. Kazna je predviđena za onoga ko je pristao na popis, a daje lažne podatke“, jasan je Cerović.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković saglasna je sa sagovornicima da podaci moraju biti precizni, te ukazuje na značaj popisa, koji ne treba da bude ništa drugo do bazične statistike za sve buduće podatke.

„Uprava za statistiku će poštovati svaku odluku, međutim nema mogućnost da mijenja odluke o održavanju popisa od 1. do 15. novembra“, kaže Remiković.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Olivera Komar kaže da imamo demografsku situaciju koja nije znatno promijenjena u odnosu na 2011., ukazujući da je ta razlika mala, ispod dva procenta.

„Pitanje je – kome je u interesu da se po svaku cijenu gura popis? Ja ću vam reći: Nije nekome ko će ga uraditi kako treba, jer će se dobiti isto što i 2011.“, jasna je Komar.

Odgovarajući na pitanje kako će vršiti kontrolu unosa podataka, odnosno kontrolu softverskog brojanja, Remiković kaže da su u Monstatu raspoloženi i za sprovođenje spoljne kontrole.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad