Srbija

Koliko vredi oteta srpska imovina na KiM: Albanci nam bezočno oteli stotine milijardi dolara

Foto: Tanjug

U opljačkanu srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji koja, prema nekim procenama, vredi nekoliko stotina milijardi dolara, od Svetog Nikole ubraja se i „Rajska banja“ u selu Banjska kod Zvečana. U ovaj objekat upali su do zuba naoružani kosovski policajci, na ulici ostavili 60 radnika, a kompleks – uzurpirali.

Srbi sa severa sumnjaju da će na tom prostoru građenom za 1.000 pacijenata, biti formirana još jedna baza tzv. kosovske policije. kako je rekao Dragiša Milović, nekadašnji gradonačelnik Zvečana, to bi bila 28. baza na severu KiM, čime se ovaj deo srpske pokrajine pretvara u geto pod okupacijom tzv. kosovske policije.

„Rajska banja“ nije ni prvi, a po svemu sudeći ni poslednji objekat koji su Albanci nasilno uzeli. U poslednje dve decenije oteta su brojna preduzeća ogromne vrednosti, a pljačku društvene, javne, crkvene i privatne imovine aminovala je , a vrlo često i potpomagala međunarodna zajednica, koja je u potpunosti zanemarila neprikosnoveno pravo svojine.

Analize Privredne komore Srbije pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijarde evra.

Prema procenama stručnjaka, među uzurpiranom imovinom najvredniji su kombinat „Trepča“ i 30 rudnikaBrojke koje je izveo beogradski Rudarsko-geološki fakultet kažu da se u pokrajini nalazi oko 15,7 milijardi tona lignita, koji može da se eksploatiše narednih 200 godina. Rezerve rude cinka i olova procenjene su na 46 miliona tona, magnezita na osam miliona tona, boksita na 1,6 miliona tona, a registrovana su i značajna nalazišta nikla. Ova imovina vredi neverovatnih 100 milijardi dolara!

Osim rudnika, Albanci su oteli i objekte „Elektroprivrede Srbije“ – kopove, elektrane i distributivne mreže čija je vrednost procenjena na više od tri milijarde dolara.

Na udaru se našlo i preduzeće „Telekom Srbija“ koje je ostalo bez baznih stanica i druge opreme, a računica pokazuje da je odšteta oko 1,4 milijarde dolara.

Oteta je i imovina „Železnica Srbije“, a vrednost infrastrukture i voznih sredstava procenjuje se na 206 miliona dolara.

Naftna industrija Srbije do NATO bombardovanja je u vlasništvu imala 31 objekat, koji su odlukom Unmika uzurpirani i njima upravlja preduzeće „Kosovo-petrol“.

Na udaru Albanaca našlo se i skijalište „Brezovica“, a veliku vrednost imaju i otete vojne i zdravstvene ustanove, škole i zgrade ustanova kulture, sportski, objekti…

Meta pljačke bila je i privatna imovina Srba, a Albanci su uzurpirali više od milion privatnih katastarskih parcela čiji su vlasnici proterani. Vrhunac pravog siledžijstva bio je donošenje Uredbe po kojoj onaj ko uzurpira zemljište može posle 10 godina da dobije pravo vlasništva na tom zemljištu, pozivajući se na pojam „državna imovina“.

Prema rečima Igora Popovića, pravnika u Kancelariji za KiM i pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, ovo telo vodi 42.000 sporova pred tzv. Agencijom za verifikaciju i upoređivanje imovine.

„Imamo više od 30.000 imovinskih suđenja i 18.000 tužbi za uništenu imovinu koja je protivpravno uzurpirana“, kaže Popović.

Ni crkvena imovina nije zaštićena, a upravo „Rajska banja“ , u koju su pre tri dana upali kosovski policajci je crkvena imovina. Da uzurpacija ovog lečilišta predstavlja ogoljenu otimačinu privatne imovine SPC naveo je i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM. On je rekao da je ovaj kompleks jedan od najznačajnijih investicija Vlade Srbije i Kancelarije za KiM.

Izvor: Novosti

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad