Crna Gora

Koliko je Srba i pravoslavaca u Crnoj Gori: Tender i softver odlažu objavljivanje rezultata popisa

Foto: N1

Svi slobodni ljudi, kao i oni koji drže do povratka Crne Gore sebi moraju pokazati strpljenje, ali istovremeno i biti na oprezu – krađa ne može i ne sme biti dopuštena, kaže politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević

Iako po broju stanovnika barem 10 puta veća od Crne Gore, Republika Srbija objavila je prve rezultate popisa održanog tokom oktobra 2022. – one koji se odnose na broj stanovnika, pol i nacionalnu pripadnost – nepunih šest meseci kasnije, krajem aprila 2023. godine. Dva meseca kasnije, odnosno osam meseci po održanom popisu, Statistički zavod Srbije objavio je i podatke o veroispovesti popisanih i jeziku kojim govore. Kasnije, tokom 2023, do najsitnijih detalja objavljeni su i ostali rezultati iz upitnika na koji su popisivačima podatke dali građani Srbije.

Što se tiče Crne Gore, a tamo je popis održan u decembru prošle godine, tamošnji zavod za statistiku Monstat do sada je objavio samo preliminarne rezultate popisa o broju stanovnika po naseljima, jedinicama lokalne samouprave kao i o broju stanova i domaćinstava.

Na rezultate o nacionalnoj pripadnosti građana Crne Gore, veroispovesti, jeziku kojim govore, a oni su za Crnu Goru postali pre političko nego statističko pitanje, na njih će se još popričekati. Do kada, to u Crnoj Gori u ovom trenutku niko ne zna. Iz Monstata je krajem januara najavljeno da će ti rezultati biti objavljeni “u drugoj polovini godine”, međutim, stvari su se u međuvremenu prilično zakomplikovale.

Naime, sporazumom vlasti Crne Gore i opozicije oličene u DPS-u bilo je dogovoreno da kompanija, koja će izraditi softversko rešenje za proveru podataka popisa, bude izabrana na osnovu tendera koji je trebalo da bude raspisan u januaru ove godine. Međutim, taj tender nije raspisan do danas, odnosno do početka aprila i trenutno se ne zna ni kada će biti raspisan.

Tenderska dokumentacija navodno je spremna, problem je što komisija za praćenje uspostavljanja softvera nije u punom sastavu a nije ni poznato kada će opozicija imenovati svog predstavnika u to telo. Opozicija je za svog člana te komisije u jednom trenutku imenovala Borisa Markovića, međutim, on je ubrzo podneo ostavku.

“Večernje novosti” danas su objavile da će opozicija predvođena DPS-om svog člana ponovo imenovati ali tek “nakon izmena više zakona koji će Monstatu omogućiti ‘povlačenje’ podataka iz baze MUP-a”. Koliko bi to moglo da potraje, od pripreme zakona, preko Vlade Crne Gore do skupštinske procedure, amandmana, glasanja, opstrukcija opozicije, može se samo naslutiti. Iz Monstata već su upozorili da će takav stav dovesti do novog odlaganja provere podataka, odnosno njihovog objavljivanja.

Pierre Crom / Getty

Kome smeta autentična lična karta Crne Gore

Boško Vukićević, politički analitičar iz Podgorice, kaže da u trenutnoj situaciji “svi slobodni ljudi, kao i oni koji drže do povratka Crne Gore sebi – moraju pokazati strpljenje, ali istovremeno i biti na oprezu”. Po njemu, “odlaganje objave popisnih rezultata ne sme biti paravan za eventualni pokušaj njihovog krivotvorenja, odnosno, krađa ne može i ne sme biti dopuštena”.

“Ako imamo u vidu raniju odluku Monstata da im je za unos podataka potrebno pola godine, a radi se o jednoj od najmanjih zemalja na svetu od svega 600.000 stanovnika, i ako tome dodamo vest da još nije ni raspisan tender za softver za proveru popisnih podataka, postaje jasno da se radi o smišljenom projektu odlaganja objave popisnih rezultata”, mišljenja je Vukićević.

Po njemu, autori tog projekta su na Zapadu a radi se o onima kojima trenutno ne odgovara da Crna Gora svetu i svojim građanima pokaže autentičnu ličnu kartu. Vukićević smatra i da je sve to, “i te kako, povezano i sa aktuelnom geopolitičkom situacijom, što bi se i jednom krajnje uprošćenom analizom moglo i potvrditi”.

Vukićević ponavlja da će poslednji popis pokazati veliki procentualni porast građana srpske nacionalnosti, apsolutnu većinu onih kojima je srpski jezik maternji kao i još značajniju pravoslavnu većinu.

“Takvi podaci, ako se ispostave kao verodostojni, značiće da će Crna Gora, za početak de facto – obnoviti istorijski status srpske države (što nikako neće ugrožavati njen de iure građanski karakter). Naravno, nakon toga je za očekivati i pojavu raznih inicijativa od strane političkih činilaca, koji će volju naroda izraženu na popisu želeti da pretoče u stvarnost i zakonske propise. Već sam navodio: izglasavanje srpskog jezika kao službenog, određene korekcije i dopune u oblasti državnih simbola, kao i obnova kapele na Lovćenu – biće samo neke od datih inicijativa, a sve u svrhu poštovanja volje građana i opštenarodnog pomirenja”, veli Vukićević.

Prostor za sumnju 

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković kaže za RT Balkan da je “zabrinjavajuća situacija da posle skoro pet meseci nema rezultata popisa stanovništva kada se govori o verskim i nacionalnim pitanjima” i da to “otvara sumnju da se dešavaju neke veoma sumnjive stvari”.

“Moramo uzeti u obzir činjenicu da Crna Gora nije Kina i da ovde ne žive milijarde stanovnika već oko 600.000 i smatram da bi jedna zemlja koja planira da postane član EU morala brže i agilnije da sprovodi i popis stanovništva, između ostalog”, kaže Dajković.

Pierre Crom / Getty

Naš sagovornik smatra i da nedavno saznanje, da “još nije ni raspisan tender za navodni softver koji bi trebalo da nacionalno i verski prebroji narod u Crnoj Gori takođe otvara novi prostor za sumnje”.

“Mislim da iza ovoga očigledno stoji stav nekih međunarodnih centara moći kao i centara u Crnoj Gori da se objava rezultata popisa po verskoj i nacionalnoj pripadnosti odloži što je više moguće, kako oni ne bi destabilizovali određene političke prilike u Crnoj Gori, kao i da se na taj način i dalje skriva činjenica da je srpski narod u velikom porastu što je za razliku od zemalja u regionu veliki iskorak. Ako imamo u vidu da se i na Kosovu i Metohiji, i u Hrvatskoj, u Severnoj Makedoniji svuda okolo smanjuje broj Srba a u Crnoj Gori raste, to bi bio šamar i poraz politike Mila Đukanovića koja je 30 godina činila sve da satanizuje i marginalizuje, asimiluje i zašto ne reći, uništi srpski narod u Crnoj Gori”, kaže Dajković.

Ko se boji porasta broja Srba u državi? 

Za Spasoja Tomića, srpskog političara iz Crne Gore, odlaganje rezultata popisa je “nejasno jer se radi o podacima koji su već trebalo da budu dostupni javnosti”.

“Kao srpski političar iz Crne Gore pitam se da li se neko boji porasta broja Srba u ovoj državi? Da li se neko boji da će se na taj način pokazati da je popis 2011. bio lažiran od strane DPS-a i Monstata!? Da, boje se oni koji su pokušavali decenijama unazad od 1945. pa do današnjih dana da zatru naše ime, naš jezik, našu SPC, ali u tom naumu nisu uspeli”, kaže Tomić za RT Balkan. 

Tomić pita i da li se “možda, neko u Crnoj Gori boji šačice komitskog polusveta koja ume samo da pali gume po ulicama, napujdana od strane Mila Đukanovića i njemu sličnih kriminogenih struktura”. 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad