Crna Gora

Koje je pravo porijeklo dinastije Petrović?

Čuvena crnogorska dinastija Petrovića ostavila je značajan trag u istoriji ove države. U vezi njihovog porekla često se vode debate I polemike. Međutim izgleda kao da nam istorija može dati odgovor na to pitanje:

Petrovići
Foto: montenegro-canada.com

Vladika Petar Petrović Njegoš, jedan od najvećih srpskih pesnika i filozofa, vladar Crne Gore i pravoslavni vladika, poreklom je iz Bosne i Hercegovine, slažu se brojni istoričari.

Uglavnom se pozivaju na „predanja i mnoga istraživanja “koja se se bavila genezom njeguških Petrovića, posebno na ona koja su vršili Jovan Erdeljanović i Pavle Rovinski, kao i na
“sećanja najstarijih Petrovića, kao i samog crnogorskog vladike”.

I dok među njima nema spora oko bosanskog porekla Petrovića, istoričari ne mogu da se slože oko vremena njihovog dolaska u Crnu Goru, pod planinu Njegoš.

Po Erdeljanoviću i Rovinskom , Petroviću su srednju Bosnu napustili početkom druge polovine petnaestog veka, kada su ti krajevi pali pod Turke. Jedno vreme su se zadržali na nevesinjskoj visoravni, a zatim se naselili u Crnu Goru, u podnožje planine Njegoš. U turskim arhivama piše da je područje Zenice osvojeno 1463. godine i priključeno u sastav vilajeta i kadiluka Brod.

Autori knjiga o istoriji Crne Gore navode da su se dogodila dva velika talasa doseljavanja stanovništva u Crnu Goru, jedan iz BiH, drugi iz Makedonije. Ovaj iz Bosne datiran je upravo
na drugu polovinu 15. veka.

Istoričari Risto Kovjanić, Andrija Luburić, Špiro Perović i Vojislav Miljanić takođe tvrde da Petrovići vode poreklo iz Bosne, od Zenice, ali da su se u Crnu Goru doselili još u
četrnaestom veku.

Risto Kovjanić smatra da istorijski izvori do kojih je došao ukazuju na to da su Petrovići bratstvo u sastavu plemena Herakovići, da se prvi poznati predak slavnog NJegoša zvao Bogut, da je njegov sin bio Đorđe i da je njihovo prisustvo u Muževicama ispod NJegoša zabeleženo još 1399.godine.

Po Kovjaniću Bogut je bio istaknuti vlastelin, čije se ime pominje u hronikama Bitke kod Velmužda i izgradnji Manastira Visoki Dečani, s tim što nije jasno da li se on u tim događajima pojavljuje kao neko ko živi u Bosni ili se već bio preselio u Muževice.

Bitka kod Velbužda vođena je 1330. godine između srpskog kralja Stefana Dečanskog i njegovog sina Dušana, kasnijeg cara, s jedne i bugarskog kralja Mihaila Šišmana, s druge strane.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad