Vijesti

Koje je pravo poreklo Nikole Tesle?

Nikola Tesla i njegova porodica vode poreklo od bratstva Komnenovića iz plemena Banjani u Staroj Hercegovini (na današnjoj granici teritorije Crne Gore i Republike Srpske) koji slave Svetog Georgija.

Foto: Kurir

Samo prezime Tesla, ne potiče od tesarske alatke (i “izbačenih zuba”), kako mnogi Teslini biografi i hrvatski publicisti pominju, već potiče od područja današnjeg grada Teslića (tačnije Gornjeg i Gustog Teslića koji postoje pre osnivanja današnjeg grada Teslića), u koji su se Teslini preci Komnenovići doselili nakon preseljenja iz Stare Hercegovine i po kome su ih austrijski popisivači zabeležili kad su prešli u Liku.

To je zaključak najznamenitijih srpskih genealoga (poput Božidara Kljajevića) koji su proveli godine u istraživanju podataka o porodici Nikole Tesle.

Bratstvo Komnenovića, iz koga potiče Nikola Tesla, je jedno od najstarijih bratstava u starohercegovačkom plemenu Banjani. Potiču od Komnena Bajice (od koga potiču i Orlovići iz Ibarskog Kolašina) i po Komnenu su poneli ime Komnenović. To znači da su Tesle u stvari potomci brata Pavla Orlovića, barjaktara kneza Lazara, koji je poginuo na Kosovu 1389. i koji je prikazan na čuvenoj slici Uroša Predića kao ranjeni junak koga poji Kosovka devojka.

Od Komnenovića danas potiče 17 porodica koje su se raselile od Herceg Novog, Popovog polja, Romanije, Like, pa sve do Šumadije.

Prema austrijskim popisima stanovništva, Tesle su kao Komnenovići krajem 16. veka došli na područje Teslića. Komnenovići po dolasku u Teslić uzimaju prezime po Tesliću, a zatim 1651. godine dolaze na područje Like (sela Medak, Oštrovica, Raduča i Pisača) i prvo se pominju Stanko, Milašin i Stoilko. Kasnije ih austrijski popisavači vode pod prezimenom Tesle.

Tesle slave Svetog Georgija kao Krsnu Slavu, što ih opet povezuje sa Komnenovićima, s obzirom da je dobar deo porodica koje vode poreklo od Komnenovića uzeo ovu slavu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad