Srbija

Koja su zanimanja u Srbiji najplaćenija?

Beograd — Od savremenih tehnologija se i u Srbiji dobro zarađuje.

Zanimanja u Srbiji
Foto: Nova

Ubedljivo najveću prosečnu platu imaju programeri. Na suprotnom kraju lestvice nalaze se radnici u trgovinama. Da bi dostigli mesečnu zaradu programera, oni moraju da rade skoro pet meseci.

Zaposleni u IT sektoru prosečno zarade oko 174.000 dinara, što ih nekoliko godina za redom stavlja na sam vrh liste najplaćenijih poslova.

Na drugom mestu nalazi se delatnost vazdušnog saobraćaja sa prosečnom platom od oko 148.000 dinara mesečno.

Na nimalo lošem, trećem mestu, nalazi se oblast naučnog istraživanja i razvoja, a u stopu ih prate zaposleni u eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa i proizvodnje duvanskih proizvoda.

Iako su programeri najviše plaćeni, njih i dalje nema dovoljno na našem tržištu rada

“Ti kadrovi koji nam najviše nedostaju, ti su negde i najplaćeniji na našem tržištu. Već dobrih pet, ako ne i više godina unazad, IT spada u deficitarno tržište rada. Nama na godišnjem nivou u proseku nedostaje oko 15.000 stručnih programera koji mogu da popune sva radna mesta koja su na raspolaganju trenutno na našem tržištu”, kaže za TV Prva Miloš Turinski sa Infostuda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleni u delatnosti usluga, smeštaja i ishrane imale su najmanju zaradu – od oko 38.000 dinara.

Na ovoj nepopularnoj listi nalaze se i delatnosti umetnost, zabava i rekreacija, trgovina na veliko i na malo, saobraćaj i skladištenje, ali i građevinarstvo.

Na tržištu rada za sve te delatnosti radnici su i te kako traženi, a istovremeno vlada i velika zaineteresovanost radnika, bez obzira na male zarade.

“Trgovina kao oblast je nama najtraženija na tržištu rada i na našem sajtu i to već preko 10 godina. Sa druge strane, tu je najveća potražnja i tu najviše kandidati konkurišu i apliciraju upravo za te pozicije. Tu plate znaju da idu od minimalaca, pa do oko 50.000 dinara, možda i malo više”, ističe Turinski.

Ono što je interesantno, na tržištu rada, poslednjih godina postoji i trend potpunog nedostatka kadra za poslove za koje se nude velika primanja.

Zanatska zanimanja su tako veoma tražena, ali kadra, jednostavno nema.

Nedavno je osvanuo i oglas za posao vodoinstalatera za koji se nudi čak i obezbeđen smeštaj i mesečna zarada od 2.000 evra, ali i pored odličnih uslova, kandidata nije bilo.

IZVOR: B92, TV PRVA

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad