Svijet

Ko su najmlađi milijarderi u svijetu?

Foto: Canva stock

Forbes procjenjuje kako u svijetu danas ima nešto više od 2.600 milijardera. Prosječna dob svjetskih milijardera je 65 godina, ali na popisu se našlo i njih 15 koji imaju 30 ili manje.

Forbes Hrvatska izdvaja 10 najmlađih milijardera svijeta:

10. Gustav Magnar Vico (Gustav Magnar Witzoe)

30 godina

MJESTO: 790BOGATSTVO: 3,8 milijarde dolaraIZVOR: Uzgoj ribeZEMLJA: Norveška
YouTube/printscreen

Gustav Magnar Witzoe vlasnik je gotovo polovine kompanije Salmar ASA, jednog od najvećih svjetskih uzgajivača lososa. Udio je dobio na poklon od svog oca Gustava Witzoea koji je kompaniju osnovao 1991. godine.

Salmar je bio predvodnik industrijalizacije uzgoja ribe u Norveškoj.

Stariji Witzoe još je na čelu kompanije, dok Gustav Magnar pokušava da utre vlastiti put, i to investiranjem u nekretnine i tech startapove.

9. Rajan Breslou (Ryan Breslow)

29 godina

MJESTO: 2420BOGATSTVO: 1,1 milijardu dolaraIZVOR: E-trgovinaZEMLJA: SAD
YouTube/printscreen

Breslou je odustao od studija na Stanfordu 2014. godine kako bi pokrenuo startup za plaćanje Bolt. U januaru 2022. godine odstupio je s mjesta izvršnog direktora, a sada je predsjednik kompanije. Breslou je za Bolt prikupio 1,3 milijarde dolara, uključujući 355 miliona u januaru 2022. godine, kada je vrijednost kompanije procijenjena na 11 milijardi dolara.

Forbes predviđa kako je danas kompanija vrijedna oko 5 milijardi dolara, budući da su privatna tržišta pretrpjela značajan pad.

Bolt je privukao investitore kao što su BlackRockGeneral Atlantic i SAP, i to obećavajući onlajn blagajne u stilu Amazona milionima onlajn prodavača.

Breslou je inače fan joge, meditacije i plesa, a rijetko kad izlazi u društvo. Za svojih 700 zaposlenih je uveo četverodnovnu radnu sedmicu. On takođe vodi wellness startup Love koji je osnovao u januaru 2022. godine.

8. Katarina Andresen (Katharina Andresen)

28 godina

MJESTO: 1840BOGATSTVO: 1,6 milijardi dolaraIZVOR: InvesticijeZEMLJA: Norveška

Starija sestra Alexandre Andresen i vlasnica 42 odsto udjela u investicionoj kompaniji Ferd.
Porodica Andresen u Norveškoj je poznata već 100 godina, najviše zbog svog brenda duvana koji su prodali 2005. godine.

7. Leonardo Maria del Vekio (Leonardo Maria Del Vecchio)

28 godina

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4,2 milijarde dolaraIZVOR: NaočareZEMLJA: Italija
YouTube/printscreen

Treći brat del Vekio na listi je najmlađih milijardera. Za razliku od polubraće Klementea i Luke, on je uključen u upravljanje kompanijom koju su naslijedili. Trenutno je strateški direktor EssilorLuxottica, a takođe je izvršni direktor prodavnica naočara Salmoiraghi&Vigano, koje je Essilor kupio 2016. I on živi u Milanu i završio je poznati univerzitet Bokoni (diploma iz biznis administracije).

6. Aleksandra Andresen (Alexandra Andresen)

27 godina

MJESTO: 1840BOGATSTVO: 1,6 milijarde dolaraIZVOR: InvesticijeZEMLJA: Norveška
Foto: Dag Knudsen

Alexandra Andresen i njena godinu dana starija sestra Katarina naslijedile su po 42 odsto porodične investicione kompanije Ferd.

Njihov otac Johan još vodi kompaniju, a kontroliše 70 odsto glasova.

Alexandra je inače i trostruka juniorska prvakinja Norveške u dresurnom jahanju.

5. Kim Jung-min

22 godine

MJESTO: 2435BOGATSTVO: 1,1 milijardu dolaraIZVOR: Online gamingZEMLJA: Južna Koreja

Jung-min i njena mlađa sestra Jung-yuon vlasnice su oko 31 odsto NXC-ja, većinskog vlasnika online gaming giganta Nexona. Sestre su naslijedile većinu udjela od svog pokojnog oca Kim Jung-jua koji je Nexon osnovao 1994. godine. Jung-ju je umro u februaru 2022. s 54 godine.

Ni Jung-min i njena sestra nisu uključene u poslovanje Nexona, a o njima se zna vrlo malo.

4. Luka Del Vekio (Luca Del Vecchio)

22 godine

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4,2 milijarde dolaraIZVOR: NaočareZEMLJA: Italija

Luka Del Vekio stariji je brat prvog na popisu, Klementea Del Vekija (Clemente Del Vecchio). On i Klemente sinovi su Leonarda Del Vekija i Sabine Grossi, bivše direktorice odnosa s investitorima u EssilorLuxottici.

3. Kevin David Leman (Kevin David Lehmann)

21 godina

MJESTO: 1171BOGATSTVO: 2,7 milijarde dolaraIZVOR: DrogerijeZEMLJA: Njemačka

Kevin David Leman vlasnik je 50 odsto udjela u najvećem njemačkom lancu drogerija, „dm-u„, koji godišnje ostvaruje prihode od preko 14 milijardi dolara.

Kompanija je osnovana 1973. godine kada je Goetz Werner otvorio prvu prodavnicu u Karlsrueu u Njemačkoj. Danas „dm“ ima oko 3.700 lokacija. Godinu dana nakon osnivanja, Lemanov otac Guenther je uložio u „dm“. Godine 2017. godine potiho je prebacio svojih 50 odsto udjela svom sinu. Ni otac ni sin nisu uključeni u poslovanje lanca, a o njima se malo zna.

2. Kim Jung-youn

20 godina

MJESTO: 2435BOGATSTVO: 1,1 milijarda dolaraIZVOR: Online GamingZEMLJA: Južna Koreja

Jung-youn je mlađa sestra Kim Jung-min.

1. Klemente Del Vekio

19 godina

MJESTO: 716BOGATSTVO: 4,2 milijarde dolaraIZVOR: NaočareZEMLJA: Italija

Devetnaestogodišnji Klemente Del Vekio najmlađi je milijarder svijeta. On je jedan od šestoro djece Leonarda Del Vekija, pokojnog predsjednika kompanije EssilorLuxottica, najvećeg svjetskog proizvođača naočara. Klemente je nakon smrti svog oca 2022. godine naslijedio 12,5 odsto udjela u očevoj kompaniji Delfin i tako kao 18-godišnjak postao najmlađi milijarder u svijetu. Ostali nasljednici su njegova pomajka i braća i sestre.

Osim EssilorLuxottice, Delfin također posjeduje udjele u osiguravateljskoj kući Generali, bankama Mediobanca i Unicredit i nekretninskom developeru Covivio.

Real-Time Billionaires List

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad