Politika

Ko se boji popisa još: Bune se jer su Srbi većina u Crnoj Gori

Foto: Borba

Odaganje popisa u Crnoj Gori pod izgovorom mandatara za sastav nove vlade Milojka Spajića da je potrebno da taj proces dobije apsolutni legitimitet, zapravo je samo maska za pravi razlog zbog čega se u toj balkanskoj državi strahuje od prebrojavanja građana. Tamošnje vlasti se, saglasni su sagovornici Tanjuga, zapravo boje odgovora koje bi popisivači mogli da dobiju na pitanje o nacionalnosti građana.

Istoričar Aleksandar Raković uvjeren je tako da se popis odlaže jer bi pokazao da su Srbi većina u toj državi.

„Istraživanja su pokazala da bi popis u Crnoj Gori pokazao da su Srbi većina, pa se zato bune i odlažu ga“, kazao je Raković za Tanjug.

On je naveo da su svuda na balkanskom prostoru u popis uvršćena pitanja nacionalne, verske i jezičke pripadnosti, dok su mnoge evropske zemlje iz upitnika izbacile nacionalnost i vjeroispovest.

Raković kaže da on lično ne zna šta će se bitno promijeniti u tih mjesec dana, za koliko je man­da­tar Mi­loj­ko Spa­jić pomjerio po­pis sta­novništva.

Advokat Toma Fila takođe je uvjeren da održavanje popisa u Crnoj Gori nekima ne odgovara, sve dok se ne izbaci pitanje nacionalnosti iz njega.

„Popis ne odgovara ovome što ga je pomjerio za 30 dana, a u međuvremenu će opet da pomeri još i učiniće sve da se, ako može izbaci pitanje nacionalnosti, a onda popis ne znači ništa“, istakao je Fila za Tanjug.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad