Vijesti

Ko je vojnik sa najpoznatije fotografije iz prvog svetskog rata

Ova fotografija je obišla svet. I danas izaziva divljenje – mali, sićušni svedok velikog stradanja i odlučnosti naroda da preživi.

Foto: Kurir

Ušla je u ratne albume i bila nezamenjiva u svim publikacijama kao simbol teških dana, velikih borbi i sjajnih pobeda srpske vojske u Velikom ratu.

Ipak, da li znate ko je “Oko sokolovo” – vojnik sa najpoznatije fotografije iz Prvog svetskog rata?

Junak sa slike zove Dragutin Matić (1888 – 1970), najpoznatiji srpski izviđač. Rođen je u selu Kaletincu na obroncima Suve Planine. Učestvovao je u svim borbama srpske vojske od 1910. godine do kraja Prvog svetskog rata.

Od malena se naučio veštini jahanja, zbog čega je u vojsci regrutovan u konjicu da bi kasnije bio prekomandovan u pešadiju.
Na odsluženju vojnog roka otišao je 1910. godine u Beograd.

Učestvovao je u oba balkanska rata i u njima pokazao veliku hrabrost. Učestvovao je, takođe, i u Prvom svetskom ratu, u svim važnijim bitkama. Bio je na Ceru, Kolubari, povlačio se preko Albanije, bio na Solunskom frontu, učestvovao u njegovom proboju, učestvovao u oslobođenju Srbije.

Kući se vratio oko Božića 1919. godine. Po povratku u rodno selo nastavio je da se bavi zemljoradnjom.

Između dva svetska rata bio je i kmet u svom rodnom selu. Uživao je veliko poštovanje naroda svoga kraja i biran je za opštinskog odbornika.

Dragutin je 1965. godine sasvim slučajno saznao za čuvenu fotografiju na kojoj se nalazi.

Naime, te godine je izdata gramofonska ploča “Marš na Drinu”, sa njegovim likom na prednjoj strani.
Kostadinka Matić iz Niša, koja je poznavala Matića, kupila je ploču i poslala mu je poštom.

Krajem decembra 1969. godine se teško razboleo. Iz vojnog garnizona u Nišu na Suvu planinu je poslat vojni helikopter sa lekarom.

Nažalost, lekar je zaključio da, zbog stanja u kome se nalazi, Dragutin Matić ne bi izdržao put do bolnice. Umro je dva dana kasnije, odnosno 01. januara 1970. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad