Politika

Ko je ubio Duška? Prošlo je osamnaest Godina od Ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića a pravde ni na vidiku

“Ako država odluči da te ubije, džaba ti sva obezbjeđenja”, upozorio je svojevremeno urednik “Dana” Duško Jovanović.

Ako država odluči da rasvijetli zločin, džaba opstrukcije i propusti. Dakle, pitanje je samo hoće li nadležni organi poslije 18 godina smoći snage da poslože dobro poznate činjenice i privedu pravdi sve počinioce i nalogodavce ubistva urednika “Dana”. Odnos nove vlasti prema ovom slučaju pokazaće da li se u Crnoj Gori konačno nastanila pravda ili se nastavlja trgovina krvlju i sakupljanje političkih poena.

“Otvoriti dosijee i otkriti ubice”, “Anketni odbor da se bavi ubistvom Duška Jovanovića”, “Strijeljanje urednika Dana mrlja na obrazu Crne Gore”, “Rasvjetljavanje ubistva Jovanovića je prioritet prve demokratske vlade u Crnoj Gori “, samo su neki od naslova i izjava od 27. maja 2004. godine zaključno sa današnjim danom. Prva demokratska vlada ne samo da ništa nije učinila na rasvjetljavanju zločina već su na obećanja zaboravili čim su zauzeli fotelje. U međuvremenu je formirana i druga demokratska vlada, a tišina pravosudnih organa je sve glasnija. A da je ćutnja gromoglasnija od bilo koje riječi najslikovitije opisuje čuveni Borislav Pekić: “Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumeva ma i najmanju meru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.”

Jedni su lagali, drugi su ćutali, treći trgovali. Možda se negdje i naziru razlozi ovakvog ponašanja i bivših i sadašnjih vlasti. Duško i njegov “Dan” nikad nijesu lagali, ćutali, a ponajmanje trgovali. Zato je platio najskuplju ciijenu.

Medenicu pitati o nestanku dokaza

Nova vlast, ukoliko želi da krene sa mrtve tačke, sada ima šansu, pošto se osoba koju su čak i policijski funkcioneri koji su vodili istragu optužili za opstrukciju, nalazi u spuškom zatvoru. Radi se o bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Ona je u tom periodu bila glavni tužilac, a upravo je tužilaštvo zakazalo.

Da li namjerno ili ne, trebalo bi pitati Medenicu koja je nedavno uhapšena, zbog sumnje da je počinila najteža krivična djela. Podsjećamo da bi nakon 18 godina bio red da pitate tužioca Novaka Ražnatovića zašto nije ovjerio priznanje optuženog, a Ivicu Stankovića zašto je predmet dao sudiji Radovanu Mandiću.

Treba li vas podsjećati da pitate sudiju po čijem je nalogu oslobodio saučesnika u zločinu, Vesnu Medenicu da odgovori gdje su nestali snimci ubica sa kamera slovenačke ambasade, a Veselin Veljović da kaže gde je službena zabilješka o saslušanju Damira Mandića.

Zato i ovu vladu i novu vlast podsjećamo da ako postoji politička volja, u šta, valjda, ne bi trebalo da sumnjamo, onda očekujemo da ispunite obećanje. Takođe, ako postoji volja i iskrena namjera da rasvijetlite zločin, to možete, a i mogli ste učiniti za 24 sata. Upravo onako kako ste zajedno sa nama tvrdili svih ovih 18 godina. Osim, ako opijeni vlašću i vi nijeste zaboravili kako je Jovanović strijeljan ispred redakcije “Dana”. Zato smo mi tu da vas podsjetimo, kao što sa naslovnice na ovaj zločin podsjećamo 18 godina. Da li ćemo čekati još toliko da razmontirate crnu kutiju bivšeg režima i tadašnjeg šefa tajne policije? Da li ćemo čekati da pitate Damira Mandića ko mu je iz Službe državne bezbjednosti davao puške “da ih bude više”. Namjerno postavljamo ista pitanja kao i prethodnim vladama, jer u Duška i dalje pucaju, a on i mrtav drži čas. Drži čas demokratije, slobode govora…

image
-DAN
Pitamo vas da li ste kojim slučajem otvorili dosije Duška Jovanovića, jer sada to možete. Ukoliko se ispostavi da je baš taj dosije spaljen i to u periodu kada ste velikodušno bivšem šefu ANB-a Dejanu Peruničiću dali još nedjelju dana da “sredi stvari”, smatraćemo vas direktno odgovornim za uništavanje dokaza.

Da li ste, od takođe bivšeg direktora ANB-a Dejana Vukšića tražili podatke o kretanju službenika ANB-a u noći ubistva i njihove kontakte sa licima koja su se dovodila u vezu sa ubistvom Jovanovića. Objavite službene zabilješke o “crnim trojkama” i prijetnjama Dušku Jovanoviću. I vas kao i prethodnu 42. Vladu podsjećamo da, ako nijeste trgovali Duškovom krvlju, ispitate ko je od šefova podzemlja u noći ubistva ispijao viski sa članovima užeg kabineta.

Abazović: Ne biste vjerovali ko je sve opstruirao proces

Premijer Dritan Abazović rekao je juče, odgovarajući na pitanje novinara da li nakon 18 godina od ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića ima pomaka u istrazi i da li se osjeća ugroženim, jer su mediji pisali da mu je ugrožena bezbjednost zbog te istrage, naglasio da lično “vjeruje da možemo da dođemo do rezultata”.

– Mnogo sam uložio da bi se sve što je vezano za istragu pomaklo sa mrtve tačke. Ja lično vjerujem da možemo da dođemo do rezultata. Mnogi ljudi za koje ne biste povjerovali, govorim o političarima, koji su navodno za neku pravdu, opstruirali su i obesmišljavali taj proces. Ja ću nastaviti da radim svoj posao, mislim da pravda ne može da bude zadovoljena, ni medijske slobode ne mogu da budu potpune u Crnoj Gori, dok se ne riješi pitanje nalogodavca ubistva Duška Jovanovića – istakao je Abazović,

Treba li vas podsjećati da je Duško Jovanović sinonim stradanja slobode govora ne samo u Crnoj Gori, već i šire u regionu. Svi oni kojima je prijećeno, koji su hapšeni, šikanirani, prebijani, blaćeni, praćeni i prisluškivani, među kojima su i članovi Duškove redakcije, srećom su se vratili kući, svojim porodicama i prijateljima. Duško Jovanović je te kobne noći završio naslovnicu, ali se nije vratio kući. Pao je za sve nas, pao je i za vas. Platio je glavom da bismo se mi vraćali kući.

Onaj od čijeg je metka Duško stradao znao je da ga u onoj medijskoj magli i brlogu, jedino Duško Jovanović može zaustaviti. “Dan” je bio kost u grlu mnogima. U Duškov “Dan” su pucali, i danas pucaju iz mišjih rupa i iz svih oružja. Duška je ubila prejaka riječ.

Pa i vas podsjećamo, Duška su držali za riječ, a Vas?

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad