Identitet

Ko je bio Miloš Obilić?

Miloš Obilić je legendarni srpski vitez iz srednjeg veka koji se često spominje i u srpskoj epskoj poeziji. On je vitez koji je ubio turskog sultana Murata I u Kosovskoj bici 1389. godine.

Obilic
Foto: Instagram

Dana 1. avgusta 1389. bosanski kralj Tvrtko I (r. 1353-1391) napisao je pismo Trogiru da obavesti njegove građane o porazu Turaka koje je vodio Murat. Slično pismo Tvrtko I je poslao i Firenci, a u odgovoru iz Firence koji je napisan u oktobru 1389. godine piše:

,,Najbolje sreće su one ruke dvanaestorice lojalnih plemića koji su mačem otvorili put, i prodrevši u neprijateljske redove i krug okovanih kamila, herojski stigli do šatora samog Murata. Iznad sreće je onaj koji je tako snažno ubio jakog vojvodu, tako što ga je nožem izbo u grlo i trbuh. Blagoslovljeni su svi oni koji su dali svoj život i krv kroz slavni način mučeništva.”

Odlomak iz “Gorskog vijenca” posvećen upravo Milošu obiliću možete pročitati ispod:

Rani turski izvori, takođe daju opis Muratovog ubistva. Po jednom zapisu, dok su Muratovi vojnici pratili neprijateljsku vojsku, sultan se na terenu našao potpuno sam. Odjednom se jedan od hrišćanskih plemića pojavio među leševima koji su ležali na bojnom polju. Obećao je sebe kao slugu i prišao Muratu, koji je sedeo na svom konju. Pretvarajući se da je želeo da poljubi sultanovu ruku, oštrim je bodežom udario sultana. Osmanski begovi su se okupili nakon ubistva Murata, pristali su da podignu Bajazita na presto svog oca i pogube Jakuba.

O poreklu Miloša Obilića ne postoje podaci tako da je on najverovatnije bio rođeni brat kneginje Milice – Nikola Vratković. Prava istina je skrivana iz diplomatskih razloga, jer je Milica svoju ćerku Oliveru dala za Bajazita (Muratovog sina) koji je kasnije izvršio samoubistvo. Nikola Vratković je bio sin Vratka Nemanjića koji je čukununuk Stefana Nemanje.

Nikola je u Kosovski boj otišao sa Ivanove kule. Ove tvrdnje proistekle su iz Erlangenskih rukopisa, zapisa turskog istoričara Idrisa Bitlisija (15. vek), kao i onog što je doneo Bora Stanković sa svojom ,,Koštanom” i drugim delima, a to su narodne pesme jugoistočne Srbije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad