Vijesti

Ko je bio Blažo Đukanović?

Blažo Đukanović je bio brigadni general vojske Kraljevine Jugoslavije, ban Zetske banovine i politički lider u Crnoj Gori tokom Drugog svetskog rata.

Foto: Wikipedia

Zahvaljujući svom položaju lidera četnika u regionu, Đukanović je 24. jula 1942. potpisao sporazum sa italijanskim generalom Pircio-Birolijem kojim je postao predsednik Nacionalističkog centralnog komiteta, u koji su bile takođe uključeni i crnogorski separatisti (zelenaši). Ovim položajem je de fakto postao lider Crne Gore i održava se na tom mestu do 19. oktobra 1943. Nekoliko dana kasnije, ubijen je u napadu partizana na manastir Ostrog.

Blažo Đukanović potiče od Đukanovića koji su nastali od Zvicera iz Cuca i koji su se naselili u Lukovu u Nikšiću. On je završio gimnaziju i Učilište u Rusiji. Takođe je završio višu školu i kurs pešadijskih oficira. Bio je na dužnostima vodnika u ruskoj vojsci i nastavnik u Podoficirskoj školi. U “Bombaškoj aferi” 1907. godine, osuđen na zatvor i lišen čina. U zatvoru je proveo do 1912. kada je pušten. U Prvom balkanskom ratu 1912. i Prvom svetskom ratu 1914. učestvovao kao redov. Za zaslugama u operacijama vraćen mu je čin 1915. godine. U operacijama 1915—1916 bio je načelnik štaba divizije. Posle rata bio je komandant Bilećkog bataljona i komandant brigade. U suzbijanju “Božićne pobune” 1919. bio je komandant cetinjske organizovane omladine.

Za vreme drugog svetskog rata bio je jedan od glavnih četničkih komandanata u Crnoj Gori, uz Baja Stanišića. Poginuo je kod Ostroga, braneći ga od partizana. Ne želeći da se ošteti manastir u pucnjavi, on se predao partizanima a oni su prekršili svoje obećanje i strelja li ga.

U javnosti se povremeno vode polemike oko toga da li je Blažo Đukanović deda ili bar rođak Mila Đukanovića, kao što je nesporno rođak Marka Đukanovića. U pitanju je zabuna, budući da su postojala dva Blaža Đukanovića. Milov djed Blažo, Markov brat, umro je prirodnom smrću 1941. Blažo i Milo nisu u rodu iz razloga što je Blažo od Đukanovića iz Cuca a Milo od Đukanovića sa Čeva.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad