Vijesti

Ko je autor zvanične crnogorske himne?

Strofe iz pesme koju je Drljević napisao za vreme boravka u NDH, skupština Crne Gore odlučila da stavi u himnu. Sekula Drljevič je bio fašista a njegovi stihovi se danas nalaze u crnogorskoj himni.

Foto: Facebook

Zvanična himna Crne Gore, “Oj svijetla majska zoro”, je ozvaničena 2004. godine. Tada je Skupština Crne Gore usvojila zakon o državnim simbolima i danu državnosti, čijim su šestim članom propisani sadašnji naslov i tekst himne.

Prilikom izbora teksta himne, 2004. godine, usvojena su treća i četvrta strofa iz pesme Sekule Drljevića “Vječna Naša”. Sekula Drljević je ovu pesmu napisao 1944. godine prilikom svog boravka u NDH.

Mnogi političari su iskritikovali ovaj postupak Skupština Cene Gore. Oni su smatrali da je usvajanje Drljevićevih stihova neprihvatljivo jer je bio fašista, odnosno nacista. Isticali su da ovaj postupak moze da dovede do jačanja ekstremnog crnogorskog nacionalizma i šovinizma.

Izvorni tekst pesme, odnosno prvobitni, nastao je u 19. veku pod nazivom “Oj junaštva svijetla zoro”.Njen prvi pomen potiče iz 1863. godine kada je izvedena u Beogradu, u sklopu drame “Boj na Grahovu”. Preradom ove pesme nastale su mnoge druge verzije pa tako i ova himna.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad