Politika

Knežević: Ponosan sam što će Srbin biti na čelu Skupštine

Foto: Borba

Nakon minuta ćutanja za žrtve u izraelsko palestinskom ratu, predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević pročitao je

„Istrajan je, spreman da napravi ljudski kompromis za dobrobit zajednice i običnih ljudi. Ta istrajnost i spremnost, kad su svi u Crnoj Gori mislili da su naši barjaci otpora pali, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti ali i mudrosti da u ovim godinama i decenijama političke borbe trasiramo put ravnopravnosti ali i da ponudimo ruku pomirenja. Mandić je svojim životom kao i sa svima nama iz nekadašnjeg DF-a dokazivao borbu. To trebate da poštujete, ne trebate da ga volite, niti da iskazujete izlive poštovanja, ali morate minimum poštovati dvodecenijski period bezkompromisne borbe“, kazao je on.

Knežević dodaje da su i Mandić i svi članovi ZBCG imali prilika da pokleknu i da postanu bezlične političke figure i blijede personifikacije srpskog naroda.

„Tako su tonule galerije navodnih Srba koji su kupljeni za stanove. Andrija Mandić ipak nikad nije bio spreman da trguje svojom ideologijom. Zato, poštovane kolege i crnogorska javnosti. Politika nije samo sirova pragmatičnost. Nije svakodnevna izdaja i prevara. Politika nije da se nađemo na kraju puta izdani prevareni i pokradeni“, podvukao je Knežević.

Lider DNP-a dodaje da sve ono što je Mandić prošao 2016., montirani procesi, hapšenja, sudovi, govore o Mandićevoj nepokolebljivosti.

„Andrija Mandić je utemeljen u Crnoj Gori. Ovdje se nalaze njegovi grobovi, kolijevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih on ima namjeru da svoj ljudski i politički kredibilitet ugradi u prosperitet ove države. On i naša koalicija vam šaljemo ruku pomirenja. Crne Gore nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Hrvata, Albanaca, ali Crne Gore nema ni bez Srba“, kazao je on.

Dodaje da je DPS pokušao da predstavi srpski narod kao element sa kojim se treba obračunati.

„Zato mi predstavlja nemjerljivo zadovoljstvo što će Mandić biti izabran za predsjednika Skupštine kao prvi Srbin od 2006. godine koga nije glasala DPS sa svojim partnerima. Ovo nije pobjeda DPS-a ili DF-a. Ovo je pobjeda Crne Gore. Ovo nije Crna Gora na koju treba da se navikavate, već da živite u njoj. Da budete tolerantniji jer ste vladali 30 godina i nemoguće je da ste mislili da ćete vladati do sudnjega dana. Čim prije to shvatite i započnete katarzične procese, lakše ćete se implementirati u nove procese, jer ovakvi kakvi ste ni vama samima ne trebate“, kazao je on.

Tvrdi i da ne žele da prihvate realnost i da budu saradnici u građenju Crne Gore jer smeta što će Andrija Mandić, utemeljen u Crnoj Gori, biti predsjednik Skupštine a Srbin je.

„Razumijem nervozu, ali me ne možete iznervirati. 2018. godine sam ležao u spuškom zatvoru kada su bili i lokalni i predsjednički izbori na kojima je DPS pobijedio. Zapitan nad daljim političkim djelovanjem razmišljao sam vrijedi li nastaviti političku borbu protiv njih koji su dominirali. I onda, jedan moj cimer robijaš, za koga nisam ni vjerovao da zna te stihove, promrljao – nije važno odakle sam, samo je važno kuda putujem“, kazao je on.

Nije važno, dodaje, odakle je Mandić, ako će dostići cilj.

„Uvjeren sam da će dostojno obavljati funkciju predsjednika Skupštine. Očekujem da i opozicija napravi iskorak i prihvatite ruku saradnje i glasate za Andriju Mandić. Biće to mali korak za vas ali veliki za crnogorsku demokratiju“, zaključio je.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad