Politika

Knežević: Objavite broj stranaca u Crnoj Gori, pa da mijenjamo Ustav

Foto: Skupština Crne Gore

Predsednik Demokratske narodne partije je ponovio da će tražiti dopune Ustava ako popis pokaže da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori

Predsednik Demokratske narodne partije, članice koalicije Za budućnost Crne Gore, Milan Knežević, pozvao je Upravu za statistiku (Monstat) da saopšti koliko stranaca živi u Crnoj Gori.

Knežević je gostujući na TVCG rekao da raspolaže informacijom da je letos u Crnoj Gori bilo oko 100.000 Ukrajinaca, Rusa i Belorusa, a nema podatak koliko je Turaka.

“Ako se sve to odbije onda mi imamo oko 500.000 stanovnika”, kazao je Knežević upitan da komentariše preliminarne rezultate popisa stanovništva koje je prošle sedmice objavio Monstat.

Knežević je ponovio da će tražiti dopune Ustava ako popis pokaže da je srpski jezik većinski u Crnoj Gori.

“Ako se ispostavi da je većinski jezik srpski, a verujem da će se ispostaviti, smatramo da treba da dođe do dopune Ustava, na način što nećemo dirati crnogorski već ćemo reći da će službeni jezik biti crnogorski i srpski”, kazao je Knežević.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata popisa, kako navodi, tražiće od premijera da se o toj temi razgovara.

“Nećemo da menjamo Ustav idemo u dopune i ako bude volje u parlamentarnoj većini sa 2/3 ćemo to da završimo”, kazao je lider DNP-a.

Rekao je i da će tražiti izmene Zakona o državnim simbolima, da pored državne zastave bude i narodna trobojka iz Ustava 1905.

“To je trobojka sa kojom treba da se identifikuju i Crnogorci i Srbi… Ta trobojka je u mom kabinetu i nema te sile nebeske da je neko može skinuti”, naveo je Knežević.

Spajiću je, kaže, najavio i da žele da razgovaraju o pitanju dvojnog državljanstva sa Srbijom.

“Svi koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive negde drugo bi dobili crnogorsko državljanstvo, ali bez prava glasa. Smatram da crnogorsko državljanstvo treba da dobiju i ljudi čiji je roditelj rođen u Crnoj Gori, ali i oni koji imaju nekretnine u Crnoj Gori”, kazao je Knežević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad