Crna Gora

Kneginja Ljubica-Zorka Karađorđević, ćerka kralja Nikole

Kneginja Ljubica-Zorka Karađorđević bila je najstarija ćerka kralja Nikole Petrovića Njegoša i kraljice Milene, supruga kralja Petra I Krađorđevića, majka kralja Aleksandra I Karađorđevića, princa Đorđa i princeze Jelene i baba kralja Petra II.

Knjeginja Zorka
Foto: Instagram

Njeno ime krasi jednu od centralnih vračarskih ulica u Beogradu, a nekada je njeno ime nosio čitav niz humanitarno-prosvetnih institucija od sirotišta, preko studentskih i đačkih domova, do škola i bolnica širom naše kraljevine.

Kneginja Ljubica-Zorka Karađorđević (1864-1890) je zapravo tada knezu Petru Karađorđeviću, koji je bio oficir francuske Legije stranaca (stigao je do čina pukovnika) i srpski ustanik u Bosni i Hercegovini 1875, izrodila petoro dece: Jelenu (1884-1962) kasnije suprugu ruskog velikog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova koga su mučki ubili komunisti; Milenu (1886-1887) umrlu kao dete; Đorđa (1887-1972) abdicirao u korist mlađeg brata pod pritiskom oca, javnosti i beogradskog mitropolita; kralja Aleksandra I (1888-1934) i Andriju (1890) koji je umro po rođenju.

Njenom neobičnom imenu kumovao je sam srpski knez Mihailo Obrenović (1839-1842 i 1860-1868) koji je radi uspostavljanja narodnog jedinstva između kneževina Srbije i Crne Gore kroz ime ”Ljubica-Zorka” izrazio želju da ona bude simbol ”ljubavi” između srpskog naroda u obe svoje kneževine i ”zore” novog vremena u kome se iščekivalo svenarodno ujedinjenje.

Svoju mladost provodi na Cetinju gde je pod nadzorom švajcarskih profesora naučila da čita, piše i govori strane jezike, da bi burne 1875. godine i početka ustajanja srpskog naroda protiv Turaka bila poslata u Rusiju na učenje i vaspitavanje u elitnom Smolenskom institutu, u kome su boravile devojke iz najuglednijih ruskih aristokratskih porodica. Po završetku školovanja vraća se na Cetinje na kome 1883. upoznaje oficira na službi u francuskoj vojsci kneza Petra Karađorđevića.

Knez Petar je nameravao da se na Cetinju oženi i da se na neko vreme vrati Crnoj Gori odakle poreklo vuče i njegova porodica preko vožda Karađorđa Petrovića. Nakon upoznavanja sa kneginjom koja mu se veoma dopala, zaprosio ju je od njenog oca crnogorskog kneza.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad