Svijet

Kinezi uzburkali tržište: Privremeno zaustavljena proizvodnja i električnog Fiata 500e

Foto: canva stock

Stellantis, multinacionalna grupacija, pod čijim krovom se nalazi 14 brendova, uključujući i Fiat, objavila je da je privremeno obustavlja proizvodnju modela 500e zbog slabe potražnje

Ovaj potez Stellantis grupacije samo je jedan u nizu domino efekata u Evropi nakon što je Volkswagen grupa takođe najavila privremenu obustavu proizvodnje niza električnih modela sa značkom VW-a, Audija i Cupre, ali i otpuštanje radnika usljed pada potražnje, prenosi Klix.

Stellantis, multinacionalna grupacija, pod čijim krovom se nalazi 14 brendova, uključujući i Fiat, objavila je da je privremeno obustavlja proizvodnju modela 500e zbog slabe potražnje. Uz to, grupa najavljuje i prestanak proizvodnje četiri modela Maseratija, koji se proizvode u istoj fabrici. U prvih osam mjeseci 2023. Fiat 500e bio je tek 6. najprodavaniji električni automobil u Evropi. Od januara do augusta prodaja talijanskog modela pala je za 1,7% u odnosu na isto razdoblje 2022. zbog čega je upaljen alarm.

Valja napomenuti da se ova odluka striktno odnosi na proizvodnju električne verzije Fiata 500e, koja se proizvodi u Italiji u fabrici Mirafiori. Model je još uvijek dostupan i u verziji sa SUS motorima, koji se proizvodi u Poljskoj, u tvornici Tychy.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad