Srbija

Kinesko MSP objavilo jedinstven video: Prijateljska osećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji (VIDEO)

Foto: Tanjug

U dvominutnom videu istaknute su fotografije predela Srbije, a potom hronološki događaji kada je predsednik Kine boravio u Srbiji, ali i poseta srpskog predsednika u Pekingu

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin objavila je video na Iksu, u kojem su evocirane uspomene predsednika Kine Si Đinpinga prilikom prošle posete Srbiji, ali i susreta sa srpskim zvaničnicima u Pekingu, uz opis “Prijateljska sećanja predsednika Si Đinpinga prema Srbiji”.

U dvominutnom videu istaknute su fotografije predela Srbije, a potom hronološki događaji kada je predsednik Kine boravio u Srbiji, ali i poseta srpskog predsednika u Pekingu. 

Najpre je postavljen događaj iz 2015. godine kada je Si Đinping sastao sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, i kada su položili kamen temeljac za gradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Takođe, u video-snimku uvrštene su fotografije iz 2016. godine kada je Si poslednji put boravio u Srbiji,  što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine, a tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Uspomenama je dodata i 2017. godina kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Kini. Srbija je bila jedna od 28 zemalja osnivača globalne Inicijative “Pojas i put” 2017. godine, koju je 2013. godine pokrenuo Si Đinping.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping poručio je sinoć, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

“Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu”, istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

Svečani doček kineske delegacije predviđen je za danas ispred Palate “Srbija”.

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga Srbiji, na poziv predsednika Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

Petodnevnu turneju kineski lider počeo je posetom Francuskoj 5. maja, danas je u Beogradu, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Dolazak Si Đinpinga poklapa se sa obeležavanjem 25. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1999. godine kada je u NATO udarima poginulo troje kineskih novinara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad