Svijet

Kina o eskalaciji u Izraelu: Put ka miru uspostavljanje nezavisne države Palestine

Obe strane u sukobu moraju da prekinu vatru, zaštite civile i spriječe dalje pogoršanje situacije, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rješenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

“Kina izražava duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela i poziva relevantne zemlje da zadrže prisebnost i uzdržanost, odmah prekinu vatru, zaštite civile i spriječe dalje pogoršanje situacije”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

Napominje se da ponovni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da potraje.

“Osnovni izlaz iz sukoba leži u implementaciji rješenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine”, poručuju iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako su istakli, međunarodna zajednica treba da deluje hitnije, omogući nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela i pronađe način za postizanje trajnog mira, napomenuvši da će Peking nastaviti da sarađuje sa međunarodnom zajednicom po ovom pitanju.

Generalna skupština UN je 2012. godine usvojila rezoluciju kojom se Palestina priznaje kao država koja nije članica posmatrač u UN. 

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad