Svijet

Kina i Sirija će postati strateški partneri

Foto: AP Photo

Asad, koji rijetko putuje u inostranstvo, traži načine da izađe iz međunarodne izolacije zbog građanskog rata, kome se ni posle 12 godina ne nazire kraj

Kina i Sirija najavile su da će postati strateški partneri nakon sastanka predsjednika dve države u Hangdžou.

U Hangdžou se održavaju 15. Azijske igre.

– Suočavajući se sa nestabilnom i neizvesnom međunarodnom situacijom, Kina je spremna da sarađuje sa Sirijom, kako bi se čvrsto podržali i zajednički zaštitili međunarodnu pravičnost i pravdu – rekao je kineski predsjednik Si Đinping u video snimku koji je objavila državna televizija CCTV.

Sirijski predsjednik Bašar el Asad je izrazio nadu da će sastanak biti osnova za “široku i dugoročnu stratešku saradnju u svim oblastima” između Kine i Sirije, piše AP.

Asad će prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara sutra uveče zajedno sa kraljem Kambodže, prestolonasljednikom Kuvajta i premijerima Nepala, Istočnog Timora i Južne Koreje, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Asad, koji rijetko putuje u inostranstvo, traži načine da izađe iz međunarodne izolacije zbog građanskog rata, kome se ni posle 12 godina ne nazire kraj

Očekivalo se da će razgovarati o ekonomskoj pomoći Kine, koja bi mogla da igra važnu ulogu u obnovi Sirije.

Asad je zahvalio Siju i njegovoj vladi što su stali na stranu sirijskog naroda “tokom krize i patnje”, prenijela je sirijska državna televizija.

Kina je podržala Asada, koristeći veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija osam puta da blokira rezolucije protiv njegove vlade.

Azijske igre su bile zakazane za prošlu godinu, ali su odložene zbog tada još uvijek na snazi strogih ograničenja u Kini zbog pandemije kovida-19.

Kina je ublažila ograničenja u decembru prošle godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad