Politika

Kina i Rusija odgovorile na Bajdenove kritike u vezi klime

Kina i Rusija odgovorile su u srijedu na kritike američkog predsjednika Džoa Bajdena zbog toga toga što njihovi čelnici nijesu lično učestvovali na UN-ovu samitu o klimi u Glazgovu i poručili da se bore protiv klimatskih promjena.

Foto: Kurir

“Djela govore više od riječi”, rekao je portparol kineske diplomatije, Vang Venbin, kritikujući “šuplje riječi” američkog predsjednika.

Vang je istaknuo “konkretan” angažman svoje zemlje protiv klimatskih promjena. Kina, najveći svjetski zagađivač, najviše ulaže u čiste energije na svijetu, rekao je.

Moskva je takođe odbacila Bajdenove kritike.

“Ne slažemo se”, rekao jeportparol Kremlja, Dmitrij Peskov. Djelovanje Rusije protiv klimatskog zagrijavanja “koherentno je, promišljeno i ozbiljno”, naglasio je.

“Mislim da je Kina počinila veliku grešku što Xi Jinping nije došao” i da je “izgubila priliku uticati na ljude u cijelom svijetu”, rekao je u utorak američki predsjednik na konferenciji za novinare na kraju svojeg posjeta Glazgovu.

Konferencija COP26 trajaće do 12. novembra.

“To je pitanje od velike važnosti, a Kinezi su okrenuli leđa. Kako se to može učiniti i pretendovati da se bude nekakav lider?”, rekao je.

Xi Jinping uputio je pisano saopštenje objavljeno na internetskoj stranici konferencije, budući da obraćanje video vezom nije bilo predviđeno.

“Postoje jako, jako ozbiljni klimatski problemi, a on nije spreman bilo što učiniti”, rekao je Bajden.

“Isto vrijedi za Vladimira Putina“, dodao je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad