Tehnologija

“Kina će dominirati svijetom u budućnosti i kontrolisati sve, nećemo imati šanse…”

Bivši šef za softver u Pentagonu tvrdi da je Amerika izgubila bitku u oblasti veštačke inteligencije od Kine i da je njena sajber odbrana je na “nivou vrtića”…

Foto: Kurir

Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti veštačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za Financial Times (FT).

Kina, druga najveća ekonomija sveta, verovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti veštačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procenjuju zapadne obaveštajne službe, prenosi Reuters.

Čailan, koji je podneo ostavku u Pentagonu na mesto šefa za softver u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

– Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina! Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar – rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisati sve – od medijskog narativa do geopolitike. Prema njegovim rečima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na “nivou vrtića”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad