Srbija

KiM: Zlatan Elek novi predsjednik Srpske liste

Foto: Tanjug

Zlatan Elek novi je predsjednik Srpske liste na Kosovu i Metohiji. Elek je inače, vršilac dužnosti direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici.

On je jednoglasno izabran na sjednici Skupštine Srpske liste održanoj danas u Sjevernoj Mitrovici, na kojoj je Srpska lista dobila novo rukovodstvo.

Do sada je na čelu Srpske liste bio Goran Rakić.

Ove kadrovske promjene dolaze nakon dešavanja u Banjskoj kod Zvečana na sjeveru Kosova 24. septembra, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova. Tada je ubijen narednik Afrim Bunjaku a potom u razmeni vatre i trojica srpskih napadača.

Pet dana kasnije, tadašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo je odgovornost za ovaj napad i podnio ostavku sa te pozicije. Protiv njega se vodi istraga.
Ove promjene dolaze i nakon što je Srpska lista 13. oktobra izrazila spremnost da učestvuje na kosovskim izborima u opštinama na sjeveru Kosova, nakon što ih je aprila 2023. bojkotovala. Tada su na čelo četiri opština na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, izabrani albanski gradonačelnici.

Do izbora na sjeveru je došlo nakon što su Srbi na sjeveru Kosova napustili kosovske institucije novembra prošle godine. Tome je prethodila smjena direktora policije za region sjever Nenada Đurića, koji je suspendovan zbog odluke da ne sprovodi plan Kosova o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaju organi Srbije.

Ko je Zlatan Elek?
Vlada Srbije je maja 2020. godine imenovala Zlatana Eleka za vršioca dužnosti direktora Kliničko bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici. Ova ustanova, kao i druge zdravstvene institucije u srpskim sredinama na Kosovu, radi u sistemu Srbije.

Elek je u međuvremenu prisustvovao skupovima u organizaciji Srpske liste, uključujući onaj 6. novembra, dan nakon izlaska Srba iz kosovskih institucija na sjeveru.

On je tada u svom govoru rekao kako „smo opstali zahvaljujući podršci našeg rukovodstva, prevashodno predsjednika Aleksandra Vučića“.

U poslednje vrijeme je ukazivao kako zbog „Kurtijevog terora“ zdravstvenim institucijama u srpskim sredinama na Kosovu prijeti „humanitarna katastrofa“. Ustvrdio je da kosovske vlasti ne dozvoljavaju uvoz lijekova i medicinskog materijala, što je Ministarstvo zdravlja Kosova demantovalo.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad