Društvo

KCNS predstavlja predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije KAZAHSTAN“! (VIDEO)

Koprivica
Foto: Borba

Najveći svjetski proizvođač i izvoznik uranijuma, zemlja kosmodroma i nuklearnih testnih poligona, Kazahstan je u poslednje vrijeme sve češće u fokusu svetske javnosti. Šezdeset šesta Zelena debata serijala „Dosije“ Danila Koprivice posvećena je osvetljavanju kulturne, ekonomske i demografske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti devete zemlje svijeta po površini. „Potpuno neplanirano i sasvim nenadano, vođeni aktuelnim događajima ostajemo u Aziji“, navodi Koprivica uvodeći gledaoce riječju i slikom u priču o državi kojoj je, paradoksalno, film „Borat“ doneo više nego svi američki milioni uloženi u propagandu o nedostatku građanskih prava.

Zemlja deportacija, gulaga i eksperimenata, sve učestalije se posmatra kroz prizmu glavnog grada Nur Sultana i njegovih arhitektonskih čudesa, izazivajući pitanje da li je riječ o svjetskom centru masona, iluminata i drugih tajnih društava ili pokušaj da se nacionalni identitet izgradi praćenjem modernih trendova. Zbog toga Danilo Koprivica govori o „kusturizaciji“ kao o trenutno najskupljoj riječi i velikom problemu, ne samo u Kazahstanu. Na zahtjev brojnih pratilaca kojima se dopala pažnja posvećena ženama kroz istoriju u državama obrađenim u serijalu, Koprivica (inspirisan pjesmom grupe Azra) jedan dio izlaganja naziva „Lijepe žene prolaze kroz rad“.

Prateći ovo izlaganje gledaoci će dobiti i preporuku za čitanje (Guzelj Jahina – „Deca Volge“, „Zulejha otvara oči“), čuti zanimljivosti o pozdravima prvog sekretara KP Kazahstana Leonida Brežnjeva, ali i naučiti mnogo toga o istoriji, prirodnim ljepotama i kulturi ove zemlje.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad