Srbija

KCNS: Predavanje politikologa Danila Koprivice na temu „Dosije KUBA“!

Oko 11 500 kilometara daleko od poslednje destinacije serijala „Dosije“ nalazi se zemlja kojoj je posvećena šezdeset sedma Zelena debata.

Foto: Borba

Kako politikolog Danilo Koprivica navodi, u srazmjeri s činjenicama po kojima bi trebalo da bude prepoznatljiva – o Kubi se malo zna. Riječ je o državi koja ima najveći broj stanovnika vakcinisanih protiv virusa COVID-19, o državi koja svojim građanima garantuje besplatno zdravstvo i obrazovanje na svim nivoima školovanja, o zemlji sa najvećim brojem ljekara (1 na 170 pacijenata) i najmanjim brojem smrtnosti kod novorođenčadi. Uz ritmove kubanske muzike gledaoci postepeno upoznaju Kubu s političkog, ekonomskog, demografskog i kulturnog aspekta, stičući uvid u detalje vezane za nacionalnu kuhinju, sportske uspjehe, „prljave plesove“ i neobične religije, poput santerije.

Na samom početku predavanja Koprivica navodi da je priča o Kubi podsticaj gledaocima da o ovoj zemlji dodatno istraže i saznaju, te da stoga neće otkriti previše. Ova tribina-putokaz znatiželjne pratioce vodi kroz sve sfere života – od prezentovanja osnovnih informacija, preko isticanja značajnih istorijskih trenutaka, do predstavljanja Kubanaca i Kubanki koji su ostavili trag u oblastima poput politike i filma. Interesantne fotografije i priče skopčane uz njih, doprinose oslikavanju Kube kao zemlje koja ne dozvoljava da joj se „izbriše osmjeh“, i pored činjenice da je prosječna plata između 30 i 50 dolara. „Samo besplatno i široko dostupno obrazovanje i isto takvo zdravstvo, grade složnu i solidarnu društvenu zajednicu“ – zaključuje Koprivica.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad