Politika

Kavarić:Premijer, Vlada Crne Gore i ministarstvo vanjskih poslova, su u zakonskoj obavezi da stave van snage akt o protjerivanju ambasadora Srbije!

Premijer Krivokapić, Vlada Crne Gore, ministar Đorđe Radulović i ministarstvo vanjskih poslova, su u zakonskoj, diplomatskoj, konvencijskoj i istorijsko-moralnoj obavezi da stave van snage nezakoniti i neuredni akt o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Foto: Kurir

Izjavu Premijera Krivokapića: „da će Vlada Crne Gore prihvatiti svaki predlog Srbije za Ambasadora“, razumio sam, kao i većina građana Crne Gore, kao jedini ispravni, državnički i politički pošten način, da će Vlada Crne Gore poštovati odluku Srbije o tome ko je njen zvanički predstavnik u Crnoj Gori i do kada traje njegov mandat. U tom smislu je potpuno legitimno i očekivanje Ambasadora Božovića da Vlada Crne Gore stavi van snage raniji nepotpuni i pravno neobavezujući akt ranije DPS vlasti. Jer, jedino bi ovo bio logičan, korektan, zakonit i odgovoran stav najvišeg predstavnika izvršne vlasti jedne države.

Ukoliko bi izjava Premijera Krivokapića: „da će Vlada Crne Gore prihvatiti svaki predlog Srbije za Ambasadora“, značila istrajavanje na ranijem, poznatom, nezakonitom katastrofalnom i antisrpskom stavu, baziranom na zlonamjernom, nekonvencionalnom i neartikulisanom stavu, koji je utemeljio Ministar Radulović, a koji u stvari predstavlja zlonamjerni savjet i stav; da Srbija ponovo predlaže Božovića za Ambasodora (iako je on i sada Ambasador Srbije u CG), kako bi o njemu u krajnjem odlučivao Đukanović i kako bi Đukanović (koji ga je uz pomoć Darmanovića i Radulovića i protjerao) bio u prilici da ponovo pokuša da odlučuje o državnoj politici sa Srbijom, to bi onda takav stav bio ne samo nekorektan nego i zlonamjeran i ponižavajući kako za Crnu Goru, tako i za Srbiju.

Premijer Krivokapić bi trebao prekinuti diplomtski ekces koji je naparavila DPS Vlada, a koji je skandal potpuno punopravno i uporno nastavio da sprovodi Ministar Đorđe Radulović.
Logično i ljudski je okivati da će Ministar Radulović, priznati svoju grešku i to priznanje materijalizovati putem akta o stavlljanju van snage note ranijeg Ministarstva Vanjskih poslova C. Gore (Ministra Darmanovića) o protjerivanju Ambasadora Srbije.

Ne smije se zaboraviti, ali ne radi zlopamćenja, već radi preventivne opreznosti, da se ovakav skandal više nikad ne ponovi; da je u stvari; neoprostivi grijeh Ambasadora Božovića bila njegova besjeda povodom Mojkovačke bitke o “HRISTOLIKOJ ŽRTVI CRNOGORSKE VOJSKE” u odbrani odstupnice hrabre srpske vojske, koja je istorijski primjer i putokaz za bratsku budućnost i život jednoga naroda u dvije države (Srbiji i Crnoj Gori).

Obećanje Premijera Krivokapića da će riješiti ovaj diplomatski ali i međunarodni i međubratski problem, nije pitanje funkcije, mjesta ili karijere jednoga Ambasadora, makar on bio birani crnogorac, kakav je Vladimir Božović, već je ovo ispravljanje diplomatske i novoistorijske, spoljnopolitičke nepravde prema Republici Srbiji, prema njenim građanima, ali i prema sopstvenim građanima, koji su u ličnoj Hristolikoj žrtvi Vladimira Božovića, vidjeli i doživjeli ispunjenje monstruozne prijetnje prethodne antisrpske i antipravoslavne vlasti, da će u novoj “oluji” protjerati svakog čovjeka i građanina koji se ne pokloni novomontenegrinskom, antipravoslavnom i antisrpskom idolu.

U potpunosti je legitimno očekivanje svakog građanina Crne Gore da Vlada ispoštuje svaki predlog i odluku Srbije, vezanu za rješenje ovoga problema, bilo da osnovom Bečke konvencije, Srbija očekuje od Crne Gore principijelno poštovanje Bečke konvencije i nesmetano omogućavanje daljeg nesmetanog trajanja punog mandata aktuelnog Ambasadora Božovića, bilo da Srbija predloži skraćenje njegovoga mandata ili neko treće rješenje, na što prema pomenutoj konvencniji Srbija ima puno pravo, s obzirom da je Božović i sada njen zvanični diplomata najvišeg nivoa u Crnoj Gori.

Takođe je legitimno i očekivanje građana Crne Gore da oni članovi Vlade, bili na nivou Ministra ili nižoj funkciji koji su Premijera doveli i održavali u zabludi; da nije moguće poništiti sramnu, nezakonitu i Bečkoj konvenciji protivnu odluku o protjerivanju, budu adekvatno tretirani, kako svojim neznanjem ili zlonamjernošću, ne bi nikada bili više u prilici da dovedu u sukob, dvije države i njihove interese, i da na taj način naprave neprocjenljivu štetu građanima, ovih bratskih država.

Dobro došao Ambasadore u svoju državu….

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad