Vijesti

Kakva je sudbina zadesila Karađorđeve ubice?

Ubistvo vožda Karađorđa imalo je ogroman uticaj na društveni život i praktično njime je započeo rat dveju dinastija, koji je trajao do početka 20. veka.

Foto: Kurir

Pošto je nakon propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine izbegao u Austriju, Karađorđe je boravio u Rusiji, a onda se pridružio ustanicima protiv Turaka u Grčkoj. Uz njihovu pomoć vožd se u julu 1817. godine vratio u domovinu.

Uz pomoć lažnih dokumenata, Đorđe je sa slugom iz Banata preko Dunava prešao u Ram, a odatle u Veliko Orašje. Sa kumom Vujicom Vulićevićem sreo se uveče na groblju u Velikoj Plani, zatraživši od njega da pozove Miloša Obrenovića na dogovor o zajedničkoj borbi protiv Turaka.

Ubistvo vožda Karađorđa i i njegovog sluge Nauma desilo se u noći između 25. i 26. jula 1817. godine u selu Radovanju, kod Velike Plane. Naručilac je bio Miloš Obrenović, organizator Vujica Vulićević, dok je izvršilac ubistva bio lično Novica Novaković, rodom Kolašinac, doseljenik iz smederevske Jasenice. Nakon ubistva Miloš je naredio da se Karađorđeva glava preparira i pošalje sultanu u Istanbul.

Legenda kaže da je Vujica, sat vremena pošto je krenuo iz Radovanjskog luga da Milošu isporuči Karađorđevu glavu, seo na jednu livadu da predahne. Tu je postao svestan težine učinjenog dela i pokajao se.

Sledeće godine mu je Miloš Obrenović, na nagovor svoje žene Ljubice, pomogao da na tom mestu podigne manastir Pokajnicu.

Vujica je završio život prezren i osuđen od naroda zbog ubistva kuma. U krajnjoj sirotinji, poslednje dane proveo je u rodnom selu Azanji, gde se teško razboleo.

Prema nekim izvorima, 1828. godine otrovao ga je Gmitar Petrović, Karađorđev rođak. Deca njegovog sina i ćerke rano su umrla, ne ostavivši potomstvo.

Izvršilac voždovog ubistva, Nikola Novaković, je 1850. godine poludeo i udavio se u reci. Sin mu je umro mlad, a ćerka je, takođe, poludela.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad