Vijesti

Kako su Srbi doživeli “Komunističko oslobodjenje”?

Na slici vidite prtizanske oslobodioce Beograda—Franju Tuđmana (levo) i Jožu Horvata (desno). Franjo Tuđman je u tom trenutku bio u činu majora Titove vojske i politički komesar 32. zagorske divizije NOVJ. Sa njim u društvu je još jedan oslobodilac Beograda i poznati hrvatski književnik Joža Horvat, u činu partizanskog kapetana.

Foto: Jadovno

Naravno, kao i njihov vrhovni komandant i diktator Josip Broz Tito, oni su se samo ušunjali u Beograd iza tenkova, kaćuša i 414.000 sovjetskih vojnika Staljinove Crvene armije, 200.000 bugarskih fašista koje su Sovjeti usput mobilisali i samo im prišili petokrake na uniforme, kao i 20.000 albanskih vojnika.
I kada kažemo da 20. oktobar nije praznik za Srbe i da Srbi nemaju šta tog dana da proslavljaju, mislimo na ove i ovakve “oslobodioce”.

Iako su jedini Srbi na Balkanu od početka pa do kraja rata dizali ustanke i borili se protiv Hitlera, iako su preživeli hrvatski genocid u sred rata i najstroži sistem nemačke okupacije (ubijanja 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 za jednog ranjenog), Drugi svetski rat kod nas su dobili komunisti oličeni u KPJ, kao i hrvatski narod koji je iz rata izašao kao apsolutni pobednik i dobitnik.
Tita i komuniste su na vlast instalirali Staljin i njegova Crvena armija, kao i engleski bombarderi i komandosi, koji su tokom 1944. godine bombarodvali srpske gradove u podršci partizanskim ofanzivama po izboru meta Tita, Koče Popovića i Peka Dapčevića.
Lepo je veliki srpski pisac Borislav Pekić opisao kako su Srbi doživeli to komunističko “oslobođenje” Beograda od 20. oktobra 1944. godine:
“Sa ulice se čuje bat nogu i pesma. Četiri godine čekala se pesma, četiri godine bat nogu. Ni ova pesma, ni ove noge. Koja i kakva se pesma očekivala, nije uvek jasno bilo, uopšte nije bilo jasno, ali ova—nije. Reči se ne razabiraju, ali ih znamo. Čuli smo ih od onih koji su hteli da budu pobednici pre pobednika…”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad