Ekonomija

Kako je uska, pokretna kućica postala dom iz snova: Posebno će vas oduševiti kupatilo

Trend se nastavlja, pre svega u Americi…

Foto: telegraf

Malene kuće su i dalje hit na tržištu nekretnina, naročito u SAD, premda se vikendice kod nas ovih dana manje traže. Doduše, tzv. tiny houses nisu tipične vikendice.

Koštaju manje, mobilne su, lakše za održavanje, tako da nije čudo što se sve više ljudi odlučuje za ovaj tip nekretnine.

Treba svakako imati u vidu da uske, malene kuće – ma koliko besprekorno bile uređene, nisu idealno rešenje za stanovanje. Uglavnom se prave tako da nameštaj u njima bude multifunkcionalan, što ima svoje prednosti, ali i mane.

Pisali smo nedavno o tome zašto je nekad pametnija investicija živeti u manje nego više kvadrata, ali imajte na umu da tipične malene kuće najčešće imaju između 9,3 do 27,9 kvadrata, tako da je jasno zašto nisu idealno rešenje.

Osim toga, mahom se postavljaju usred šume, na livadama i tome slično – tamo gde je zonski i zakonski to moguće – te se vlasnici mogu susresti s brojnim izazovima vezanim za vodu, struju, okruženje generalno.

Koliko god da je luksuzno opremite, malena kuća ne može zameniti standardnu: plafon je obično nizak, prostor skučeniji nego što ste navikli, a i izolacija može biti problematična. Naravno, sve zavisi koliko novca uložite.

Dosta toga u kući je montažno ili na točkiće, a takođe, najčešće se koriste ugradna rerna i šporet, jer zauzimaju manje mesta. Takođe, neretko se stvari drže u fiokama ispod kreveta, a neki elementi su atipično raspoređeni po kući.

Sve u svemu, globalno tržište malenih kuća raste neprestano, a procena je da će u periodu između 2021. i 2025. to tržište vredeti čak 3,33 milijarde američkih dolara.

Da li biste ulagali u ovakav tip nekretnine? Pišite nam u komentarima.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad