Vijesti

Kako je nastao poklič “E viva Montenegro”?

Svjedoci smo svakodnevnog korišćenja pokliča “E viva Montenegro” u dnevno-političke svrhe od strane crnogorskih suverenista i separatista. Da li ste znali odakle potiče taj poklič?

E viva montenegro
Foto: A.M. / ODBRANA.info

E viva Montenegro! (ital. E viva Montenegro!) u prevodu Živjela Crna Gora je politički poklič koji je 1990-ih simbolizovao političku borbu za nezavisnu Crnu Goru. Danas ga koriste crnogorski nacionalisti i separatisti.

Tokom kampanje za referendum o nezavisnosti Crne Gore, ovaj poklič je bio glavni moto separatističkog bloka koji je na kraju, uz niz neregularnosti i kontroverznih dešavanja odnio pobjedu i odvojio Crnu Goru od bratskog naroda iz Republike Srbije. Poklič se uzvikuje i povodom protesta pristalica nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve koji smatraju da im je Srpska pravoslavna crkva uzela manastire u Crnoj Gori.

Kako je nastao poklič?

Na Petrovdan 1941, italijanski okupator sa 30-ak domaćih izdajnika proglasio je fašističku tvorevinu Montenegro. Tom prilikom Pircio Biroli komandant italijanske vojske u Crnoj Gori izgovorio riječi “E viva Montenegro” koje će preuzeti današnji montenegrini kao svoj pozdrav, uz pjevanje ustaških pesama Marka Perkovića Thompsona. I ne samo to, oni će preuzeti uz ove riječi i ideologiju i program ustaškog šegrta Sekule Drljevića koji danas baštine stranke DPS, SDP, LSCG, SD i mnoge druge vladine i nevladine organizacije, mijenjajući identitet Crne Gore i pretvarajući je u Montenegro, državu koja je suprotnost Crnoj Gori i njen najveći neprijatelj.

Odmah sjutradan, 13. jula, narod se zbog ovih događanja digao na ustanak. A “montenegrini”, bez imalo savjesti, danas promovišu “borbu protiv fašizma”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad