Srbija

Kako je Kisindžer govorio o regionu: KiM su „nacionalni hram“ za Srbe; Bosna je vještačka tvorevina

Foto: Borba

Bivši američki šef diplomatije Henri Kisindžer, koji je preminuo juče u 101. godini, bio je cijenjen u svijetu kao jedan od najmudrijih diplomata 20. vijeka, a tokom bogate karijere, govorio je mnogo i o Zapadnom Balkanu, ocijenivši da su Kosovo i Metohija za Srbe „nacionalni hram“.

Kisindžer je tako doveo u pitanje američku politiku na Balkanu, rekavši da „ne postoji jasna definicija interesa SAD na Balkanu“.

– Evropljani bi trebalo da se bave događajima u svom dvorištu – rekao je Kisindžer, podsjeća Gardijan. Kisindžer, koji je bio američki državni sekretar u periodu od 1973. do 1977. godine, rekao je da „ne shvata šta Amerika pokušava da postigne na Balkanu“.

Postoji nešto veoma pogrešno u našoj vojnoj operaciji na KiM. Toliko pogrešno da morate da se zapitate kako je Vašington ubijedio saveznike u ideju da stvara neki balkanski mirovni sporazum između dobro naoružanih Srba i etničkih Albanaca, kad nijedna od strana to ne želi – rekao je Kisindžer.

On je dodao da „taj konflikt traje već 600 godina“.

– Sada mi dolazimo i kažemo da imamo rešenja, a ako ne prihvatite naše rješenje, bombardovaćemo vas. Imam problem sa tim – rekao je Kisindžer 1999. godine. Takođe je govorio da je politika američke administracije prema tzv. Kosovu pogrešna jer bi nezavisno ili autonomno KiM destabilizovalo region, pisao je ranije Vašington post.

– To je zato što kosovski Albanci nastoje da inkorporiraju susjedne albanske manjine, uglavnom u Makedoniji, a možda i samu Albaniju – rekao je Kisindžer za vašingtonski list. On je dodao da to nije dobro promišljen potez, „nimalo“.

– Plan administracije ne uključuje opcije – šta ako bombardovanje ne uspije, šta ako ne primora jugoslovenskog lidera Miloševića da prihvati mirovne uslove koje je već odbio mnogo puta – istakao je Kisindžer.

Kada je riječ o Rambujeu, Kisindžer je ocijenio da su Srbi odbacili mirovni sporazum jer su u tome vidjeli uvertiru za nezavisnost tzv. Kosova.

– Srbi, takođe, vide prisustvo NATO trupa kao vrstu strane okupacije protiv koje se Srbija borila kroz istoriju, uključujući otomanska i austrougarska carstva, Hitlera i Staljina. Čak i ako ih bombardujete do kapitulacije, teško da možete da očekujete da će prihvatiti takav ishod – ocijenio je Kisindžer te 1999. godine za „Njuzvik“.

On je rekao da Bosna nikada nije postojala kao država i da je vještačka tvorevina.

– Mogli smo nešto da učinimo na početku rata, kada su Srbi optuživani da su masovno kršili ljudska prava. Sada se, međutim, ponašamo kao da silom pokušavamo da vratimo Srbe u nekakvu mitsku Bosnu, koja nije postojala nikada u istoriji. Ne postoji bosanski jezik, ne postoji bosanska kultura. Bosna je administrativna jedinica koja se sastoji od Hrvata, muslimana i Srba, a vještački je stvorena u bivšoj Jugoslaviji i glupavo priznata kao država od zapadnih sila – poručio je Kisindžer, prenosi RTRS.

(Tanjug)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad