Vijesti

Kako je izgledala tvrđava stare srpske prestonice?

Ovo mesto je bilo politički i kulturni centar srpske države i prestonica prvih vladara iz dinastije Nemanjića, počev od njenog osnivača Velikog župana Stefana Nemanje, pa sve do kralja Dragutina.

Foto: Novi Pazar

Zidine grada Rasa i oblik utvrđenja izgradili su takođe Nemanjići u 12. i 13. veku na ostacima ranijih rimskih tj. romejskih slojeva. Tvrđava ima oblik nepravilnog četvorougla dužine 180 metara i širine od 20 do 60 metara. Zidine su debljine od 1.5 do 2.2 metara i ojačane su sa nekoliko kula, a u tvrđavu se ulazilo kroz dve gradske kapije. Jedna od kapija, na zapadnoj strani utrvrđenja, bila je branjena sa dve polukružne kule.

Ras je izgrađen na vrhu planinskog grebena, na odličnom mestu koje je pružalo prirodnu zaštitu. Takav položaj na raskrsnici puteva u centralnoj oblasti Srbije je i bio razlog zašto su Nemanjići ovde smestili svoje dvorove i vladali sa ovog mesta.

Arheolozi su unutar kompleksa grada Rasa pronašli osatke mnogih javnih građevina, poput velike žitnice, magacina, rezervoara za vodu, kovnice srpskog novca, vojnih baraka i zanatskih radionica. Takođe, pronašli su i brojne primerke oružja, alata, novčića, nakita i drugih predmeta za svakodnevnu upotrebu, poput viljuški i noževa kao pribora za jelo.

Oblast u kojoj se nalazi Ras, koja se po ovom utvrđenju zove Raška, je u vreme prvih vladara ih dinastije Nemanjića bila centralna oblast srednjovekovne Srbije. Pre Raške je to bila Zeta, sa prestonim gradom Skadrom.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad