Politika

Kada im već nisu bitne fotelje: Zašto URA ne podrži manjinsku Vladu DF-a i Demokrata?

GP URA po riječima svog lidera i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića razmatrala je i opciju manjinske Vlade kao način za razrješenje aktuelne politčke krize u Crnoj Gori.

URA

-Manjinska Vlada kao opcija postoji, ja ne znam kako se do nje može doći, jer postojeća Vlada funkcioniše uprkos problemima. I moje kolege sa pravom, pa i mi, razmišljamo o nekim modalitetima. Da li može da se napravi manjiska, politička, tehnička, rekonstrukcija… postojalo je više modaliteta.

Mi nećemo izbjegavati dijalog. Ponavljam, dva mjeseca smo izgubili oko priče o rekonstrukciji i ništa. Mislim da treba da izglasamo Tužilački savjet. Dok budemo tu gdje jesmo daćemo maksimum da se vide rezultati u onome što radimo. Nećemo ići da ugrozimo evropski put Crne Gore, to je naš najveći cilj. Tu treba da damo gas. Da se formira sudska vlast, da ne dođe do blokade institucija. Ako neko može mimo nas da se dogovara ja ih pozivam da to učine što prije, jer će to i nama olakšati situaciju- kazao je Abazović i dodao da sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nije razgovarao oko formiranja manjinske Vlade.

Očito da GP URA opciju manjinske Vlade kojom se može prevazići trenutna blokada između izvršne i zakonodavne vlasti vidi jedino u koordinisanoj akciji sa DPS-om i partijama koje su do 30. avgusta činile bivšu vlast. Na taj način će URA ponoviti grijeh svog bližnjeg pretka-Pozitivne Crne Gore koja je u nekoliko navrata pružila ruku spasa DPS-u.

Kao da nije dovoljno DPS-ova vlast unesrećila Crnu Goru u prethodne tri decenije, zbog čega i dan-danas nije odgovarala pred pravosudnim organima ove države, URA se sprema da ovom političkom davljeniku pruži ruku spasa.

Iako su mjesecima tvrdili da im nije stalo do fotelja, GP URA očito ne može sebe da zamisli u situaciji da nije dio vlasti i zarad toga su spremni da traže podršku partije koju su godinama optuživali kao organizovanu kriminalnu grupu.

Krajnje je poražavajuća činjenica da je jednoj prograđanskoj, proevropskoj, zelenoj partiji za kakvu se URA predstavlja lakše da sklapa dogovore sa kriminalizovanim DPS-om, nego sa partijama sa kojima trenutno tvori parlamentrnu većinu. Optuživala je URA DF da im je isključivo stalo do fotelja, ističući da se oni ne rukovode istim principima. Pa ako im već nije stalo do funkcija, a počeli su da razmatraju opciju manjinske Vlade, zašto onda u Skupštini ne bi podržali takvu Vladu koju bi činili DF i Demokrate, kada već sa istima ne žele da formiraju izvršnu vlast po političkom modelu, poštujući rezultate parlamentarnih izbora od prošle godine.

Kao najjjači konstituenti parlamentarne većine DF i Demokrate svakako više od URE zaslužuju da vode državu u post DPS-ovskom periodu. Međutim, prepotentna URA ne samo što ne želi pomenutim subjektima da dozvoli ulazak u Vladu, već sa istima ne želi da razmatra nijedan drugi koncept upravljanja u kojem URA ne bi imala dominantan uticaj kao što ga sada ima ili kao što bi ga imala u eventualnoj manjinskoj Vladi koju bi podržao DPS.

DF i Demokrate su svojim dosadašnjim djelovanjem nakon 30. avgusta dokazali da nisu opterećeni foteljama, što se ne može reći za URU koja ne samo da ne da stečene pozicije, već bi spisak istih da proširi novim, zašta traži podršku na sve strane.

A zašto bi GP URA bio jedini politički subjekt koji bi imao zagrantovano mjesto u Vladi Crne Gore i politički uticaj koji je nesrazmjeran njihovoj podršci javnosti od pet odsto?

Čemu onda služe izbori, ako imamo državu u kojoj partija sa pet odsto glasova želi da vodi glavnu riječ u njoj, pritom pozivajući se, ne na podršci građana, već inostranog faktora.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad