Politika

Kada citira Svetog Petra Cetinjskog, Krivokapić bi trebao da se sjeti njegovog amaneta: „Proklet bio svaki Crnogorac, koji se odrekao majke Rusije“!

Najbolji odgovor na zloupotrebu lika i djela Svetog Petra Cetinjskog od strane ministra spoljnih poslova Ranka Krivokapića, jeste izreka samog mitropolita i vladara koji je od 1782. do 1830. godine upravljao tadašnjom Crnom Gorom.

Krivokapić se danas u Spledidu prisjetio „ne“ koje je Sveti Petar Cetinjskog izrekao Rusiji u jednom trenutku svoje vladavine, međutim, počasni predsjednik SDP-a je zaboravio svečeve riječi iz njegovog testamenta u kojem se obratio Crnogorcima i Brđanima.

-Proklet bio svaki Crnogorac, koji se odrekao majke Rusije…Isto tako da Bog da i onome, koi bi vas od vjernosti k blagočestivoj i Hristoljubivoj Rusii otlučiti poiskao i svakojemu ako bi se koi iz vas Cernogoracah i Berđanah našao da pomisli otstupiti od pokroviteljstva i nada na jednorodnu i jedinovjernu nama Rusiju, da Bog dajakij te od njega živoga meso odpadalo i svako dobro vremenito i vječno otstupilo!….braći podijelih što gođ novaca iz Rusije od Cara narodu dohodi, etoje sva u gotovo i na gomilu, i da je ona od Cara meni na obraz i na raspoloženije po moijem molbama data, a na polzu svega Naroda Serbskoga,….Pak sam ja za to našemu Caru i Pokrovitelju pisao, da učini on ka za svoje aspre kakvu hoće naredbu i odgovorio mi je, da hoće svojega oficijala ovamo poslati…”- stoji u testamentu Svetog Petra Cetinjskog.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad